Esra Karayel Borsa 65 bini görecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsa 65 bini görecek

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa geçen hafta, yurtdışı piyasalara odaklı hareket etti. Yurtiçinde ise Merkez Bankası açıklamaları ve şirket kârları izlendi. Hafta başında Amerika’da açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin üstünde gelmesiyle dış borsalarda yükselişler, endekse de alımları getirdi. Ancak Amerika’da açıklanan işsizlik başvuruları kötü geldi. Bu veri sonrası ekonomideki toparlanma senaryolarının olumsuz etkilenmesi, dış borsalara ve endekse satışları getirdi. Asya tarafında da sert düşüşler oldu. Bu gelişmelerle endeks haftayı, dalgalı seyirle 58 bin 749 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz kararı izlendi. Piyasa beklentisi dahilinde banka, faizlerde değişikliğe gitmedi. Hazine, geçen hafta yoğun ihale programını başarılı geçirdi. Buna göre 18 milyar TL itfasına (iç borç geri borç ödemesi) karşılık 16.1 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi.
Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizler, yüzde 8.06 seviyesinden kapanış yaptı. ;
Döviz piyasası: Hafta boyunca dar bantta hareket edildi. Ekonomik veriler izlendi. Dolar cuma günü 1.5170 TL, euro ise 1.9270 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar, ekonomik verilere son derece duyarlı hareket ediyor. Önümüzdeki dönemlerde yurtiçinde endekste ve dış borsalarda bir süre daha hareketli ve dalgalı seansların yaşanması muhtemel. Bununla birlikte orta vadede yükselişin devam edip 65 binli seviyelerin test edileceğini öngörüyorum. Bu hafta yurtdışında Amerika’da konut satışları, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve ikinci çeyrek büyüme verileri kritik veriler. Yurtiçinde ise çarşamba günü açıklanacak kapasite kullanım ve Reel Kesim Güven Endeksi dikkatle takip edilecek diğer önemli veriler arasında yer alıyor.

Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutma kararı ve enflasyonda düşüş trendinin devam etmesi, yatırımcıların tahvillere olan ilgisini artırıyor. Gelişmekte olan ülke tahvillerine ilgi devam edecek.
Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede, faizlerin yüzde 8.05-8.10 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Dövizde ekonomik veriler izlenmeye devam edilecek. Dolarda dirençler 1.5200 TL ve yukarıda 1.5250 TL’de bulunuyor. Destekler ise 1.5150 TL ve altta 1.5100 TL seviyesinde.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Orta vade için olumlu

Soru: İyi günler ben Ali Ayas. Küçük bir yatırımcı olarak bir miktar YYGYO ve Türk Hava Yolları hissesi aldım. Bunların durumunu nasıl görüyorsunuz? Cevap verirseniz sevinirim, teşekkür ederim. Ali AYAS/İstanbul

Cevap: Ali Bey, Türk Hava Yolları mali tablolar, sektörel durum ve teknik analiz açısından olumlu beklentilere sahip. Finansal analizine bakıldığında ise kârlılık oranları ve borçluluk durumu iyi sinyaller veriyor. Son dönemde artan yolcu sayısı ve sponsorluk anlaşmaları da olumlu. Orta ve uzun vade için yatırım yapılabilir. Diğer hissede ise belirttiğim kriterler açısından vade biraz daha uzun gözüküyor. Hisseleri aldığınız fiyatları ve vadegetiri hedefinizi iletirseniz daha sağlıklı analiz yapmak mümkün olur. Ayrıca dünya piyasalarındaki hareketleri de takip etmenizde fayda var. Şirketin temel ve teknik analize göre durumu iyi olsa da dış borsalardaki hareketler, bazen hissenin fiyatını olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Getiri ve vade hedefi önemli

Soru: Esra Hanım iyi günler. Ben borsaya yeni girdim. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Tarafıma temel ve teknik analiz raporlarını gönderir misiniz? Ahmet ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Ahmet Bey, borsada hisse senedi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli konuların başında getiri ve zaman hedefinizi belirlemeniz gelir. Yani o hisseye ne kadar süre yatırım yapmayı düşünüyor ve bu yatırımdan ortalama ne kadar bir getiri hedefliyorsunuz. Risk düzeyinizi belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra hisse seçimine geçebilirsiniz. Bunu yaparken de temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz danışman firmanızın yetkili müşteri temsilcilerinden yardım alabilirsiniz. Bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız size Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinde yer alan ‘Yatırımcı Bilgilendirme Kitapçıkları’ ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası web sitesindeki ‘Eğitim Setleri’ni incelemenizi öneririm. İlgili kitap listesini mailinize gönderirim.

Gelişmeleri izlemelisiniz

Soru: POSTA gazetesinde her hafta ekonomi köşenizi ilgiyle okumaktayım. Beşiktaş hakkında bilgi alabilir miyim ? Piyasa değeri düşük olan kağıtların ucuz olduğu söyleniyor. Bu doğru mu? S. TUNÇ/Balıkesir

Cevap: Sevgili okurum, sezon başında Guti ve Ricardo Quaresma gibi ünlü isimlerin transferleri, Beşiktaş hisselerinde, 2011 sezonu Spor Toto Süper Lig ilk maçı öncesinde yukarı hareketi başlattı. Daha sonra ise hisse 11 Ağustos’ta 5.20 lira iken 14 Ağustos’ta Buca Spor galibiyetiyle yükselişi hızlandı. Beşiktaş’ta gündemde olan yeni transferler ve takımın başarılı sonuçlar alması, hisselerin borsadaki performansında etkili oluyor. Bu haberleri ve hissedeki hareketleri dikkatle takip etmenizi tavsiye ederim. Alım ya da satım yapmayı düşünüyorsanız vade ve getiri hedefinize uygun olan bir fiyat aralığını seçmelisiniz. Piyasa değeri düşük olan hisseler ucuz olabilir. Ama bu tek bir kriter olamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder