Ekonomi Borsa Anadolu'ya açıldı

Borsa Anadolu'ya açıldı

Paylaş
Borsa Anadolu'ya açıldı

Borsa Anadolu'ya açıldı

PTT ve Gedik Yatırım, yaptıkları işbirliği ile Borsa’yı Anadolu’ya taşıyacak. PTT ve Gedik Yatırım, Anadolu’da yaşayan tasarruf sahiplerinin de büyük şehirlerde yaşayanlar kadar kolay borsaya girebilmelerini ve tüm yatırım seçenekleri ile kapsamlı hizmet alabilmelerini amacıyla işbirliğine gitti.

İşbirliği ile Anadolu’da yaşayan tasarruf sahipleri de büyük şehirlerde yaşayanlar kadar kolay borsaya girebilecek ve tüm yatırım seçenekleri ile kapsamlı hizmet alabilecekler.

Tasarruf sahipleri, borsada işlem yapabilmeleri için gereken evrakları tüm PTT Merkezlerinden edinebilecek, doldurdukları bu evrakları PTT aracılığı ile ücretsiz olarak Gedik Yatırım’a ulaştırabilecek, para yatırma ve çekme işlemlerini PTT üzerinden masrafsız olarak gerçekleştirebilecekler.

Bu işbirliği kapsamında, Anadolu’daki yatırımcılara hizmet vermek üzere Gedik Yatırım bünyesinde Ankara’da kurulan Özel İşlem Merkezi’ne 0 800 314 0 435 numaralı ücretsiz hattan ulaşabilecek olan yatırımcılar, hem ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olabilecek hem de telefonla görüşme bedeli ödemeden tüm yatırım işlemlerini yapabilecekler.

GEDİK Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, PTT ve Gedik Yatırım işbirliğine ilişkin PTT Müzesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, aracı kurumların, banka acenteleri dışında Türkiye genelinde sadece 194 şube ve irtibat bürosu bulunduğunu, bunun büyük bir çoğunluğunun da 10 büyük kent merkezinde yer aldığını, Türkiye’de 40 şehir merkezi ve 850 ilçede aracı kurum bulunmadığını, bu nedenle tasarruf sahiplerinin yüzde 65’inin sermaye piyasası araçlarına ulaşma ve nitelikli hizmet alma olanağının sınırlı olduğunu söyledi.

Topaç, "PTT-Gedik Yatırım işbirliği ile artık Türkiye’nin her noktasındaki tasarruf sahipleri, Borsa’ya yatırım yapabilecek Gedik Yatırım’ın sunduğu tüm finansal ürünlerden yararlanabilecek" dedi.

Bu işbirliği kapsamında bugünden itibaren Türkiye çapındaki 3 bin 805 PTT iş yerinde tasarruf sahiplerinin PTT kanalı ile yatırım hesabı açma ve tüm finansal ürünlere yatırım yapma olanağına kavuşacağını söyleyen Topaç, PTT’nin olduğu ve hiçbir bankanın olmadığı yer sayısının 1.179 olduğuna dikkati çekti.

Topaç, tasarruf sahiplerinin hisse senedi dışında hazine bonosu, devlet tahvili, yatırım fonu, portföy yönetimi, vadeli dolar, vadeli avro ve vadeli altına da yatırım yapma imkanına kavuşacağını belirtti.

"TÜRKİYE’DE 25 KİŞİDEN BİRİ BORSALARA YATIRIM YAPIYOR"

Erhan Topaç, yılın ikinci yarısından itibaren sermaye piyasalarına yönelik yatırımcı eğitimi, bilgilendirme toplantıları ve panel çalışmaları gerçekleştireceklerini de bildirdi.

Türkiye’de yatırımcı sayısının 1 milyon civarında bulunduğunu, 2000 yılından beri bu oranın hemen hemen aynı kaldığını söyleyen Topaç, İMKB’de işlem gören hisse senetlerinde yabancı payının yüzde 67,34 olduğuna işaret etti.

Topaç, "ABD’de her iki kişiden biri, Almanya’da her 4 kişiden biri, Türkiye’de sadece 25 kişiden biri borsalara yatırım yapıyor" diye konuştu.
Son dönemde sermaye piyasasının gelişmesi açısından daha olumlu ortam bulunduğunu ifade eden Topaç, yeni halka arzlar ve yeni ürünlerle sermaye piyasasının gelişmesini beklediklerini vurguladı.

Soruları da yanıtlayan Topaç, işbirliğinin işlem hacmine etkisine ilişkin bir soru üzerine, "3-3,5 sene içinde kendi yatırımcı tabanımızı ikiye çıkarmak istiyoruz. 30 bin yeni yatırımcı hedefliyoruz" dedi.

Devamı 2. sayfada...

"10 BİN PERSONEL AYNI ZAMANDA SİZİN PERSONELİNİZ OLDU"

PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural da PTT olarak 137 kurum ve kuruluş ile 167 çeşit protokol imzaladıklarını anımsattı.
Tural, "Bir kişi PTT’ye geldiğinde hem maaşını alabiliyor hem de ödemelerinin tamamını yapabiliyor" dedi.

İşbirliği ile Türkiye genelindeki 3 bin 805 PTT hizmet noktasının Borsa’nın imkanına sunulmuş olacağını ifade eden Tural, "37 bin personelimiz var. 10 bine yakın gişelerde çalışan arkadaşımız var. Bu 10 bin personel aynı zamanda sizin personeliniz oldu" dedi.

Bir gazetecinin "PTT Bank özelleştirmesi gündemde değil mi?" şeklindeki sorusu üzerine de Tural, "PTT Bank’ın özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. PTT’nin Anonim Şirket olarak teşkilatlanmasıyla ilgili bir yasa çalışması var. Özelleştirme yok" diye konuştu.

Personel maaşlarıyla ilgili de Tural, PTT’de ortalama ücretlerin bankaların verdiği ortalama ücretlerin üzerinde bulunduğunu kaydetti.

"YAKIN ZAMANDA BELKİ ÜRÜN İHTİSAS BORSASI OLUR"

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de hala yeterli yatırımcı sayısına ulaşamadıklarını belirtti. Dönmez, "VOB’un paraya ihtiyacı yok, önemli olan Türkiye’nin sermaye piyasası tabanının gelişmesi. Yüzde 6 hisse senedi sahipliği hiçbir şey değil" dedi.

Yakın zamanda belki ürün ihtisas borsası olacağına işaret eden Dönmez, ürün portföyünü geliştireceklerini söyledi.
Dönmez, Yatırımcı sayısı ne kadar fazla olursa o piyasada daha az manipülasyon olur, daha az yatırımcı şikayeti olur" dedi.

İMKB BAŞKANI: BÜYÜK KOLAYLIK

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, işbirliğine ilişkin PTT Müzesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu işbirliğinin sermaye piyasalarına çok büyük kolaylık getireceğini, Türkiye’deki şehirlerin yarısında sermaye piyasası temsilcisinin yok gibi gözüktüğünü ve nüfusun yüzde 65’ine yakın bölümünün sermaye piyasasına erişemeyecek durumda olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerde toplam piyasa değerlerinin GSMH kadar veya onun birkaç misli olduğunu ve toplam piyasa değerinin yüzde 60’ı civarında bulunduğunu belirten Erkan, "Biz Türkiye’de yüzde 30’lar civarındayız. İlk hedefimiz GSMH kadar bir hisse senedi piyasası büyüklüğüne erişmek" diye konuştu.

Erkan, yatırımcı sayısı açısından baktıklarında nüfusun sadece yüzde 1,5’inin hisse senedine sahip olduğunu, gelişmiş ülkelerde bunun nüfusun yüzde 50’sine çıkabildiğini ifade etti.

Suudi Arabistan’da tek bir halka arza nüfusun yarısının satın almak için başvurabildiğine dikkati çeken Erkan, "Tek bir halka arzda nüfusun yarısını siz sermaye piyasasına ulaştırabiliyorsunuz. Detaylarıyla bu hizmetleri nüfusun yarısına çok hızlı bir şekilde ulaştırma imkanı var. Bizim de hedeflemek zorunda olduğumuz altyapı bu" şeklinde konuştu.

Halka arz seferberliği başlattıklarını anımsatan Erkan, bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, işlem maliyetlerin azaltılmasının önemli olduğunu, KOBİ’lerin sermaye piyasalarına gelmelerinde maliyetleri indirici bazı tedbirleri de almaya başladıklarını kaydetti.

Devamı 3.sayfada...

"NE SPK NE İMKB FİYATA KARIŞMIYOR"

Hüseyin Erkan, fiyatlanma konusunda da şunları kaydetti:
"Biz özellikle halka arz seferberliği diyoruz, ama halka arza gelen şirketlerimizin veya bunlara aracılık eden aracı kurumlarımızın da fiyatlama konusunda kendilerinden biraz dikkat istiyoruz. Hakikaten halka arz çok önemli... Yatırımcımızın halka arzdan faydalanması, uzun vadeli para kazanması ve sermayenin tabana yayılmasını teşvik edici bu çalışmalardan yatırımcımızın da faydalanması, ülkemizin kalkınması açısından da uzun vadeli düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Uygun fiyatlarla eğer hem aracılarımız hem de şirketlerimiz hesaplarını yapıp da piyasaya gelirlerse, bu bir kazan-kazan formülüdür, herkes açısından da uygun olacaktır diye düşünüyoruz. Çok uzun soluklu bir maratona başlıyoruz. Maratonun başında hayal kırıklığı yaşamayalım. İyi fiyatlarla piyasaya gelelim. Ne Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ne de İMKB fiyata karışmıyor, ama karışmamak demek tabii ki fiyatın da istismarı anlamına gelmemeli. Bu açıdan yatırımcılarımız ve şirketlerimiz kazan-kazan formülünü hep birlikte düşünelim."

"BU SENE 20 CİVARINDA HALKA ARZ BEKLİYORUM"

İMKB Başkanı Erkan, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de fiyatı belirlerken uzun soluklu düşünmek ve yatırımcıya da kazanma imkanını sağlayacak bir fiyat olması gerektiğini, bunun şirketler açısından uzun vadeli olumlu bir durum yaratacağını söyledi.
Bir gazetecinin, "Halka arz seferberliğinin ilk meyvelerini almaya başladınız sanırım" değerlendirmesi üzerine Erkan, şöyle konuştu:

"Güzel, büyük bir halka arz gerçekleştirdik. Hem Avrupa’da hem yurt içinde ciddi satışlar yaptılar. Önümüzdeki günlerde yine bazı halka arzlar var. Elimizde şu anda birçok halka arz başvurusu var. Bir kısmı bu yıl içinde düşündüklerini, henüz bir çalışma içinde olduklarını söylediler. Bu sene ciddi sayıda bir halka arzın geleceğini bekliyoruz. 20’ye yakın bir rakam şu anda mevcut olan hazırlıklar... Tabii bunların tamamı gelir gelmez, bu yılki konjonktüre de biraz bağlı. Ama ben umutluyum. Bu sene asgari 20 civarında bir halka arzı bekliyorum."

"FARKLI VERGİLENDİRME OLMASIN"

Vergilendirme konusundaki sorular üzerine de Erkan, Maliye Bakanlığı’nın bu konularda bir çalışma yaptığını hatırlatarak, kendilerinin özellikle dayanak teşkil eden menkul kıymetin vergi rejimine tabi olması konusunda durduklarını ifade etti.

Hüseyin Erkan, "Farklı vergilendirme olmasın. Hisse senedi nasıl vergilendiriliyorsa, onun üzerinde hem vadelisi, hem opsiyonu, hem bağlantı tüm türevleriyle Borsa yatırım fonları da dahil olmak üzere, hisse senedine dayanıyorsa hisse senedi gibi vergilendirilmeli, tahvil ve bonoya dayanıyorsa onlar gibi vergilendirilmeli diye özellikle durduk" dedi.

AB’nin de yaptığı düzenlemelerle buna önem verdiğini ve AB düzenlemelerinin tüm türev ve yapılandırılmış ürünlerini dayanak teşkil eden menkul kıymet rejimine tabi tuttuğunun altını çizen Erkan, "Zaman olarak biz bilemiyoruz, ama belli bir süresi var. Geçici 67 yerine getirilmesi gereken bir düzenleme var. Bu çerçevede hepsini düzenleyecekler. Önümüzdeki birkaç ay içinde bunun açıklığa kavuşacağını bekliyoruz" dedi.

"YATIRIMCIYA DA KAZANDIRACAK FİYAT DÜŞÜNSÜNLER"

Fiyat konusundaki soruları ise Erkan şöyle yanıtladı:
"Görüyoruz, ’yüksek fiyat’ deniyor. Tabii ki bazı eleştiriler haklı olabilir. Ancak ne İMKB ne de SPK fiyat belirlemeye karışmıyor. Önemli olan halka arz sirkülerinde fiyat belirlemeyle ilgili nasıl bir yöntem uyguladıklarının açıkça belirlenmesi. Halka arz sirkülerinde bu yöntemler açıkça belirleniyor. Ama kaç tane yatırımcımız bunu okuyor, bunu analiz ediyor? Bu soru işareti... Evet bütün bilgiler açık. Normalde herhangi bir yatırımcı satın almak istediğinde bütün bu bilgilere sahip olmalı ve ona göre karar vermeli. Ama pratikte bu böyle olmayabiliyor, yönlendirmeler zaman zaman olabiliyor. O açıdan gerek şirket gerekse aracı kurumlar halka arzlarda uzun soluklu düşünsünler ve yatırımcıya da para kazandıracak şekilde bir fiyat düşünsünler. Çünkü sermaye piyasaları, uzun süreli olarak bulunulması gereken yerler. Sermaye piyasaları uzun vadede şirketleri büyütmeye en büyük katkı sağlayan kurumlar. Dolayısıyla sermaye piyasaları gereken tüm yeni ihtiyaçları çok rahatlıkla karşılayabilecekleri yer. Başta yatırımcısını küstüren bir şirket ilerde çok da başarılı olamaz, yeni halka arzlarda ve yeni fon ihtiyaçlarını giderme konusunda. Bu, seferberliğin başında özellikle vurgulamak istediğimiz bir konuydu."

Hüseyin Erkan, fiyatın arz ve talebe göre belirleneceğine işaret ederek, "Şirketlerin ve aracı kurumların, uzun soluklu maratona hazırlık yaparcasına kazan-kazan formülüyle piyasaya gelmeleri bence daha iyi olur. O açıdan uygun fiyatlarla gelmeleri, hem kendileri hem de yatırımcılar açısından iyi olacaktır. Sermaye piyasasının gelişimi açısından da çok iyi olacaktır. Sermaye piyasası gerçek anlamda tabana yayılacaksa kazan-kazan formülünün olması gerekiyor" dedi.

3

Haberin Devamı