Ekonomi Borsa haftayı son iki ayın en yükseğinde

Borsa haftayı son iki ayın en yükseğinde

Paylaş
Borsa haftayı son iki ayın en yükseğinde

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü önceki kapanışa göre 1.770,96 puanlık artışla son iki ayın en yükseği olan 85.551,31 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki gün kapanışına göre yüzde 2,11 değer kazandı, toplam işlem hacmi 4,3 milyar lira olarak gerçekleşti

Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,20, holding endeksi yüzde 2,32 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 6,05 ile "madencilik" oldu. Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, döviz kurları ve faizlerdeki artışa karşın gün boyu pozitif görünümünü korudu.

Haberin Devamı

Endeks, açıklanan kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksinin önceki aya göre yükselmesi ve ABD’de açıklanan ulaşım hariç dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin altında kalmasının ardından en yüksek 85.579,78 puanı gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) çarşamba günkü kararlarının ardından yükseliş eğilimini bugün de devam ettiren dolar/TL, 2,7433 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 2,72 - 2,73 aralığında dengelendi.

Gelecek hafta Hazine’nin düzenleyeceği ihaleler öncesinde hem faizlerin hem döviz kurlarının hızlı yükselişi dikkati çekerken, BIST 100 endeksinin diğer piyasalarla korelasyonun koptuğu ve iç dinamiklerin öne çıktığı görüldü. Tahvil-bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise son bir yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10,27’ye çıktı.

Haberin Devamı

Analistler, pay piyasalarının, hızlı yükselen döviz kurları nedeniyle dolar bazında alternatif piyasalara göre ucuzladığını belirterek, geçen hafta etkili olan yabancı alışlarının bu haftaya da taşınmış olabileceğini kaydediyor.

Gelecek hafta yurtiçinde TCMB enflasyon raporu ve Hazine ihaleleri, yurtdışında ise başta ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve başta ABD büyüme olmak üzere makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 87.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

AA