Ekonomi Borsa İstanbul' yabancı yatırımcı ilgisi zirvede!

Borsa İstanbul' yabancı yatırımcı ilgisi zirvede!

Paylaş
Borsa İstanbul' yabancı yatırımcı ilgisi zirvede!

Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcıların takas payı yüzde 65,2 ile Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, yabancı yatırımcının yılbaşından bu yana Borsa İstanbul'da yaptığı net alım miktarı 922 milyon dolar oldu.

Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilere göre Borsa İstanbul'daki yabancı takas oranı, nisan ayında yüzde 65,2 ile Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), MKK ve Borsa İstanbul verilerine göre, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokları 41 milyar dolar seviyesinde seyrederken, aylık işlemlere bakıldığında yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana Borsa İstanbul'da 922 milyon dolarlık net alım yaptı.

Yabancı yatırımcıların bu yıl özellikle banka hisselerinde net alım tarafında olması, endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin yılbaşından bu yana ortalama yüzde 26 değer kazanmasını sağladı.

YABANCI YATIRIMCI SAYISI AZALDI


Bankacılık sektör hisselerinin lokomotifliğinde ocak ayından bu yana yükseliş trendinde hareket eden BIST 100 endeksi, Mayıs 2013'ten bu yana ilk kez 93.000 puanın üzerine çıkarak rekorunu bu sabah 94.332,89 puana taşıdı. Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yatırımcısına ortalama yüzde 20 kazandırdı.

Yabancı takas oranında tarihi zirvesini yüzde 72,5 ile Ekim 2007'de gören Borsa İstanbul, 2012'den bu yana yüzde 61-66 bandı içinde dalgalı bir seyir izlemekteydi.

Yabancı yatırımcıların portföy değerleri hem nominal hem de piyasa değeri açısından artmaya devam ederken, yatırımcı sayısındaki düşüş ise dikkati çekiyor. Geçen yıl 9 bin 500'ün üzerinde olan yabancı yatırımcı sayısı, son açıklanan verilere göre 9 bin 433'e geriledi.

Ülke bazında bakıldığında, ABD 58 milyar TL'yi aşan portföy değeri ile ilk sırada yer alırken, ABD'yi 25,8 milyar lira ile İngiltere, 12,1 milyar lira ile Lüksemburg, 10,4 milyar lira ile Hollanda ve 7,9 milyar lira ile Katar izliyor.

Haberin Devamı