Esra Karayel Borsa Kanada'ya odaklandı
HABERİ PAYLAŞ

Borsa Kanada'ya odaklandı

Haftaya, Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları damga vurdu. Fed, Avrupa’daki borç krizinin Amerika’yı da etkileyeceğini belirtti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa, yurtdışı piyasalara ve ekonomik verilere odaklı bir seyir izledi. Dünya ekonomisinin toparlanması konusunda verilerin olumsuz mesajlar vermesi, tüm borsalarda satış baskısını artırdı. Avrupa borsalarındaki iyimser havanın desteği ile endeks haftaya alıcılı başladı. Ancak, İngiltere’nin bankalara vergi getirmesi ve Avrupa Birliği ülkelerinin buna paralel hareket edeceği yönündeki beklenti, dış borsalara ve endekse de satışları getirdi. Amerika’da konut satışları rakamlarının beklentilerden kötü gelmesi, borsalarda satış baskısını artırdı. Endeks cuma günü 55 bin 864 puan seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında faizler ve dövizin yönünde, Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı sonrası açıklamaları etkili oldu. Fed, faizlerin uzun süre düşük tutulacağını ve Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan borç krizinin Amerika ekonomisini de etkileyeceğini belirtti. Hazine, yurtiçinde 11.2 milyar TL iç borç ödemesini başarıyla tamamladı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, yüzde 8.82 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Fed toplantısı sonrası dolarda bir miktar yükseliş oldu. Dolar 1.5790, euro ise 1.9400’dan kapanış yaptı.

Piyasalar, Kanada’da gerçekleşen G20 Zirvesi’nin etkileriyle açılış yapacak. Zirvenin, önemli gelişmelere sahne olacağı düşünülüyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Bu hafta piyasalar, haftasonunda Kanada’da gerçekleşen G20 (dünyanın en gelişmiş yirmi ülkesi) Zirvesi’nden sonra yapılan açıklamalara göre yön belirleyecek. Yurtiçinde ise çarşamba günü açıklanacak dış ticaret verileri ve birinci çeyrek büyüme rakamları önem arz ediyor. Yurtdışında da Amerika’da imalat sanayii ve tüketici güven endeks verileri diğer önemli veriler arasında yer alıyor. Endekste ilk direnç 56 bin seviyesinde görünüyor. Bu seviye yüksek hacimle kırılırsa ikinci direnç 56 bin 700 seviyesinde olacak. Olumsuz haber akışında ise ilk destek 55 bin seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında da G20 Zirvesi sonrası yapılacak açıklamalar, faiz ve dövizin yönünde belirleyici olacak. Amerika’da ve yurtiçinde açıklanacak veriler takip edilecek. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde faizler, yüzde 8.70-8.85 bandında hareket gerçekleştirecek. Döviz piyasası: Ekonomik verilere ve açıklamalara bağlı olarak dalgalı seyir izlenmesi muhtemel. Dolarda dirençler 1.5800 ve daha üstte 1.5850 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5750 ve daha altta 1.5700 seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hisse yüksek fiyattan alınmış

Soru: Esra Hanım merhaba. Uzun zamandır POSTA okumama rağmen geçen ay hisse senedi almamla sizinle tanışmış oldum. Borsa piyasasında yeniyim, yani pek anlamıyorum. Bir arkadaşın tavsiyesiyle Vestel Beyaz Eşya hissesini 4.74 seviyesinden aldım. Şu an 3.40 seviyesinde. Sizce yapmam gereken nedir? Bu hisse ile görüşlerinizi alabilirsem çok minnettar olacağım. Çok teşekkür ediyorum. Koray TOK/İstanbul Cevap: Koray Bey, öncelikle size tavsiyem yatırım kararı verirken bir uzmanın tavsiye ettiği hisseleri seçmeniz. İkinci tavsiyem ise borsaya yatıracağınız para, kesinlikle kısa zaman içerisinde ihtiyacınız olmayan bir para olmalı. Yatırım yaptığınız şirketin durumu iyi olsa bile piyasalara gelen beklenmedik bir haber, borsalarda sert düşüşlere neden olabilir. Bu durumlarda daha rahat hareket edebilir ve hissenizi satmak zorunda kalmazsınız. Hisseyi alım fiyatınız bir miktar yüksek. Bu nedenle zarardasınız. Şirketin mali durumu ise olumlu. Teknik göstergeler ise uzun vadeyi gösteriyor.

Haberin Devamı

Beklemenizde fayda var

Soru: Merhaba Esra Hanım. Ben sizi uzun süredir takip ediyorum. Sizden önemli bilgiler edindim. Şu an elimde Trakya Cam hissesi var. Hisseyi 2.43 seviyesinden aldım. Ne yapmalıyım ? Çok teşekkürler. İyi çalışmalar. Sinan ALTAŞ/İstanbul Cevap: Sinan Bey, Trakya Cam mali tablolar ve yatırımları açısından sektördeki önemli konuma sahip bulunuyor. Şirket hisselerinin son 52 haftalık getirisi incelendiğinde getiri oranı yüzde 79.38 olarak gözüküyor. Hisse en yüksek 2.40, en düşük 1.16 seviyesini görmüş. Trakya Cam’da direnç seviyeleri ise 2.20 ve daha üstte 2.40 seviyesinde bulunuyor. Destekler de 2.05 ve daha altta 1.90 seviyesinde gözüküyor. Orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Ancak siz hisseyi bir miktar yüksek fiyattan almışsınız. Bu paraya ihtiyacınız yok ise beklemenizi tavsiye ederim. Piyasalardaki gelişmelerle birlikte hissede hareketleri takip edebilirsiniz.

Olumlu beklentiler var

Soru: Esra Hanım, merhaba. Yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Türk Hava Yolları’nı (THY) 5 TL’den aldım, çok zarar ettim. THY hakkındaki değerli görüşlerinizi merak ediyorum. Yatırım konusunu iyi bilmediğim için rastgele yapıyorum. Doğru analiz ve doğru yatırım yapabilmem için gerekli dokümanları göndermenizi rica ediyorum. Murat REÇBER/İstanbul Cevap: Murat Bey, Türk Hava Yolları gerek mali tabloları gerekse yatarımları ve hedefleri açısından olumlu beklentiye sahip hisseler arasında yer alıyor. Yatırım yaparken alım fiyatını teknik verilere göre belirlemede fayda var. Bu şekilde yapıldığında, hisseyi alım fiyatınız yüksek olmaz. Sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek kalmış. Şirket hisselerinin 52 haftalık getirisine bakıldığında ise getirisi yüzde 112.48 olarak gerçekleşmiş. Hisse, en yüksek 5.16, en düşük 1.78 seviyesini test etmiş. Orta vade için beklemenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder