Ekonomi Borsacıların yeni gözdesi twitter

Borsacıların yeni gözdesi twitter

Paylaş
Borsacıların yeni gözdesi twitter

Yapılan bir araştırmaya göre, sosyal paylaşım sitesi kullanıcılarının mesajları takip edilerek, borsanın seyri üç gün önceden tahmin edilebiliyor

Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, Indiana Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma, Twitter’ı kullananların yazdığı mesajlarla kullanıcılar arasındaki genel havanın, borsalardaki hareketleri nerdeyse bir hafta öncesinden gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Indiana Üniversitesi’nden profesör Johan Bollen, Manchester Üniversitesi’nden Huina Mao ve Xiao-Jun Zeng, 2008 yılında Twitter’ı kullanan 2,7 milyon kullanıcıdan gelen 9,8 milyondan fazla iletiyi inceleyerek, kullanıcılar arasındaki ruh haliyle New York Borsası Dow Jones Sanayi Endeksi’ndeki hareketlerin yüzde 90’a yakın bir oranda benzerlik gösterdiği sonucuna vardı.

Araştırmacılar, kullanıcıların duygularını anlatan iletileri seçerek, bu mesajları "sakin, dikkatli, emin, hayati, kibar ve mutlu" kategorilerine ayırdı. Daha sonra kamuoyunda değişen fikirleri ortaya çıkaran araştırmacılar, sonuçları borsanın kapanış değerleriyle kıyasladı.

Araştırmanın sonucuna göre, günlük tahminlerin, Dow Jones Sanayi Endeksi’nin kapanış değerleriyle yüzde 87,6 oranında paralellik gösterdiği görüldü.

OpinionFinder adlı, internet üzerinden kullanıcıların hareketlerini takip eden bir uygulama da aynı zamanda ileti yazanların iyimser ya da kötümser olup olmadıklarını ve zaman içinde düşüncelerinin nasıl değiştiğini inceledi.

Bu bağlantı, borsa işlemcilerinin bir gün Twitter ve benzer blogların kullanıcılarının mesajlarını takip ederek, tahminde bulunabilme olasılığını da ortaya koydu.

Haberin Devamı