Esra Karayel Borsada 65 bin test edilecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsada 65 bin test edilecek

Yurtiçinde açıklanan olumlu ekonomik veriler ve yurtdışında dış borsalardaki yukarı hareketler, endeksi tarihi zirvelerine taşıdı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, referandum sonucu çıkan güçlü ‘evet’ ve yurtdışı piyasalardaki olumlu seyrin etkisiyle yeni tarihi zirveler yaptı. Yurtiçinde açıklanan büyüme ve istihdam verilerinin ekonominin hızlı bir şekilde iyileşmeye devam ettiğini göstermesi, yükselişi hızlandırdı.

[[HAFTAYA]]

Piyasaya para girişi artarak devam etti. Amerika Merkez Bankası Fed’in güçlü miktarda tahvil alımı yapacağı yönündeki açıklamalar ise borsalarda yukarı harekete ivme kazandırdı. Endeks bu gelişmelerle geçen haftaya göre yüzde 5.4 artışla 63 bin 861 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında yurtiçi gelişmeler takip edildi. Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizlerini 25 baz puan indirdi. Kurulun açıklamalarından faiz artırımını mümkün olduğu kadar geciktirerek ekonomik toparlanmaya desteğinin devam ettiği anlaşılıyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.09 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artması gerektiğini söylemesi alımları getirdi. Dolar, Cuma gününü 1.5000 TL, euro 1.9570 TL’den kapattı.

Borsanın, dalgalı seanslarla birlikte yukarı yöndeki hareketine devam etmesi öngörülüyor. Beklenti 65 bin seviyelerinde.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalar, bu hafta da yurtiçinde ve yurtdışında açıklanacak önemli ekonomik verilere odaklı seyir izleyecek. Yurtiçinde Cuma günü açıklanacak kapasite kullanım verisi önemli. Amerika’da ise Salı günü Merkez Bankası Fed’in faiz toplantısı ve açıklamaları takip edilecek. Ayrıca açıklanacak konut verileri de ekonomideki durum hakkında önemli sinyaller vermesi açısından kritik bir noktada bulunuyor. Endeksin bu hafta da dalgalı seanslarla birlikte yukarı hareketine devam etmesi muhtemel gözüküyor. Borsada kısa vadede 65 bin önemli direnç seviyesi test edilebilir.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında da açıklanacak ekonomik veriler etkili olmaya devam edecek. Bugün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın konuşması takip edilecek. Amerika’da Fed toplantısı ve sonrasındaki açıklamalar faizlerde yön açısından önem arz ediyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadede faizler, yüzde 8.05- 8.10 aralığında hareket edebilir. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5050 ve daha yukarıda 1.5100 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.4950 ve daha altta 1.4900 seviyelerinde. Küçük çaplı alımlar devam edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Borsada işlem göremez

Soru: İyi günler Esra Hanım. Sizden bir ricam var. Ben önceden Sabah Yayıncılık hissesi almıştım. Tahtası kapalı. Sabah Yayıncılık hakkında bilgi alabilir miyim. Şimdiden ilginizden dolayı teşekkür ederim. Merve ÇELİKOĞLU/İstanbul Cevap: Merve Hanım, Sabah Yayıncılık uzun bir süredir borsada işlem görmüyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler birtakım yükümlülüklere sahip. Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından belirlenen yönetmeliklere, düzenlemelere uymaları gerekiyor. Bu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri zamanlar önce uyarı alıyorlar. İlerleyen zamanda belirlenen kriterlerde gerekli düzelme ya da iyileşme olmadığı takdirde, şirket hisseleri borsada işlem görmekten men ediliyor. Bu konu ile ilgili İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi’nden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Analizlere göre karar verin

Soru: Sayın Esra Savaş, borsada çok mağdurum. Referandumdan sonra Ayen Enerji veya Penguen Gıda hissesi almayı düşündüm. Yetersiz borsa bilgim nedeniyle size danışarak almak istiyorum. Zararımı telafi edebilecek, geçmişte temettü ile kazandıran Afyon Çimento ve Aslan Çimento gibi bir hisse senedine yatırım yapmak istiyorum. Sizin yardımınıza ihtiyacım var, bana hangi hisseyi önerirsiniz? Gülen C./İstanbul Cevap: Gülen Hanım, öncelikle durumunuz için üzüldüğümü belirtmek isterim. Öncelikle zararınızı çıkarmak için paniğe kapılmayın. Borsada kaybedilen para yine burada kazanılır. Ancak kısa sürede bu parayı kazanmak için lütfen söylentilerle alım yapmayın. Borsada doğru hisseyi seçip doğru fiyattan aldığınızda ve doğru zamanda sattığınızda kazanırsınız. Sayfamızda yer alan hisseler orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip şirketler arasından seçiliyor. Bunları takip edebilirsiniz. Ancak alacağınız zaman fiyatlama çalışması yapmak gerekiyor. Sizin hisseler için temel ve teknik analiz yapıp malinize gönderirim.

İlgili haberleri takip edin

Soru: Mensa ile ilgili yakın zaman için yorumunuz nasıl? Çok yüklü alımlar yapıldı, daha sonra kağıt düştü. Uzun zamandan bu yana da belirli fiyat aralığında seyrediyor. Veli BAYRAKTAR/Bodrum Cevap: Mensa Mensucat ile ilgili incemele yaptığımda bahsettiğiniz gibi son dönemde işlem hacminde belirgin bir artış söz konusu. Hissede Haziran ayından itibaren fiyat ve işlem hacminde artış gözüküyor. Bu artış Temmuz ve Ağustos ayında daha çarpıcı. Mensa ile ilgili son önemli haber ise geçen yıl yabancı bir şirket ile yapılan anlaşma olarak bulunuyor. Mensa’da son 52 haftalık getirisine bakıldığında getirisi yüzde 88.37 olarak bulunuyor. Ancak son dönem mali tablolorına bakıldığında ise finansal veriler çok parlak değil. Benim yatırımcılara tavsiyem, hissenin hem temel hem de teknik verilerinin olumlu olması yönünde. Şirket ile ilgili haberleri en sağlıklı olarak borsanın web sitesinden takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder