Esra Karayel Borsada olumlu hava sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsada olumlu hava sürecek

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda olumlu gelen ekonomik veriler, borsalara alımları getirirken faiz ve dövizde bir miktar düşüş gerçekleşti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Küresel piyasalarda olumlu gelen ekonomik veriler nedeniyle iyimser hava hakimdi. Yurtiçinde haziran enflasyonunun beklentilerden iyi gelmesi ve Merkez Bankası’nın faiz artırım sürecinin 2011’e ertelenmesi, borsayı olumlu etkiledi. Endekse alımlar geldi. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliğini kısmen reddetmesiyle erken seçim beklentilerinin ortadan kalkması, alımları hızlandırdı. Yurtdışında ise büyüme kaygılarının olumlu gelen ekonomik veriler sonrası bir miktar hafiflemesi alımlara, olumlu etki yaptı. Endeks, bu gelişmelerle 57 bin 151’den kapattı.

-Para piyasalarında yurtiçinde enflasyon ve dışta ekonomik veriler takip edildi. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları toplantılarında faizlerde değişiklik yapılmadı. Merkez Bankası temmuz ayı beklenti anketi yayınlandı. Bu rapora göre enflasyon beklentilerinde iyileşme gözüküyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, yüzde 8.45 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Amerika’da olumlu açıklanan şirket kârları ve euro/dolar paritesindeki yükseliş etkili oldu. Dolar, 1.5550, euro ise 1.9630’dan kapanış yaptı.

Yatırımcılar yurtiçinde açıklanacak cari açık, Amerika’da ise enflasyon, perakende satışlar ve sanayi üretim verilerini izleyecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalarda olumlu gelen ekonomik veriler sonrası başlayan iyimser havanın bu hafta da devam etmesi muhtemel gözüküyor. Ayrıca Türkiye ekonomisinde beklentilerden iyi gelen ekonomik veriler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından kısa vadede gelebilecek not artırım beklentisi yaratıyor. Bu hafta yurtiçinde açıklanacak cari açık verisi önemli. Yurtdışında ise Amerika’da perşembe günü enflasyon, perakende satışlar ve sanayi üretim, diğer izlenecek önemli veriler olarak bulunuyor. Endekse ilk direnç 57 bin 500 ve daha sonra 58 bin seviyesinde gözüküyor. Borsada olumlu hava sürecek.

-Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler izlenmeye devam edecek. Bu hafta yeni gösterge tahvil ihalesi yapılacak. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun perşembe günü faiz kararı ve işsizlik verileri dikkatle takip edilecek. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.35-8.45 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5600 ve daha üstte 1.5650 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5500 ve daha altta 1.5450 seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Teknik analiz yöntemleri önemli

Soru: Esra Hanım merhaba. POSTA gazetesinde sizi izliyorum. Aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz. Teşekkür ederim. Benim sizden isteğim, teknik ve temel analiz yapabilmek için nasıl bir yöntem izlenmeli, nelere dikkat edilmeli gibi konularda doküman... Kısaca bunları öğreten bilgi rica ediyorum. Gazetede okuyucularınıza gönderdiğinizi okuyunca sevindim ve bir istekte de ben bulunayım dedim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar. Deniz ERATALAY/İstanbul Cevap: Hisse alım ve satım işlemlerinizde karar verirken temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmanız, doğru karar vermeniz açısından önemlidir. Bu konuda çok çeşitli dokümanlar mevcut. Bununla birlikte yeni başlayan ve finans eğitimi almamış yatırımcılar için daha basit anlatımlı yayınları almak başlangıç aşamasında daha yararlı olacaktır. Ayrıca, önümüzdeki haftalarda bu sayfalardan sizlere temel teknik analiz konusunda aydınlatıcı bilgiler de paylaşıyor olacağız.

Yatırım fonları da cazip

Soru: Paramın bir kısmıyla borsaya girmeyi düşünüyorum. Ama borsa konusunda pek bilgim yok. Mesela alınan şirket lotları yılda bir defa iki katına çıkıyor mu? Akif APAYDIN/İstanbul Cevap: Birikiminizin bir kısmıyla borsaya yatırım yapmanız doğru bir karar. Diğer taraftan, size yatırım fonlarıyla da ilgilenmenizi tavsiye edebilirim. Bu sayede riskinizi azaltmış ve belli bir getiriyi garantilemiş olursunuz. Yatırım fonları, hazine bonosu, devlet tahvili, hisse senedi, repo gibi çeşitli yatırım araçlarından oluşmaktadır. Böylece yatırımcı, tek bir yatırım aracının yaratacağı riskten korunmuş olur. Borsada hisseler alınıp satılırken (borsada bin adet hisse senedi bir araya gelerek bir lotu oluşturur) lot kavramı kullanılıyor. Bahsettiğiniz şekilde yılda bir defa iki katına çıkma durumu söz konusu değil.

Doğru hedef için gerekli

Soru: Merhaba Esra Hanım, yorumlarınızı dikkatle takip ettiğimi belirtmek isterim. Borsaya kendimce meraklı biri olarak teknik analiz konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim? Bülent ÖZKAN/İstanbul Cevap: Teknik analiz, şirketlerle ya da sektörlerle ilgili bilanço oranları ve verileri dikkate almaksızın, doğrudan piyasada oluşan geçmiş fiyat verileri değerlendirilerek, yapılan istatistik ve çizgi çalışmalarıdır. Teknik analiz yöntemlerini kullanarak hisselerde alım ve satım fiyatını belirlemeniz, sizi doğru hedefe ulaştırır. Ayrıca, getiri hedefinize ulaşmanızda başarı oranınızı yükseltir. Hisselerin destek-direnç seviyelerini belirlemede kullanılan çeşitli teknik analiz yöntemleri var. Yatırım yapacağınız hisseyi uygun fiyattan alım ve doğru fiyattan satım seviyesini de yine teknik analiz yöntemleri belirler.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder