Esra Karayel Borsada yükseliş sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsada yükseliş sürecek

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, yılın son haftasını kuvvetli gelen alımlarla yükselişle kapandı. Dünya borsalarında yıl sonu rehaveti yaşanırken endeks, dış borsalardan bağımsız hareket etti. Borsada her zaman gelecek satın alınır kuralı, yılın son haftasındaki hareketin en önemli nedeniydi.
Türkiye piyasalarında ekonomik gidişata yönelik 2010 için olumlu beklentiler satın alındı. Ayrıca Başbakan Tayyip Erdoğan’ın IMF (Uluslararası Para Fonu) ile iki yıllık stand-by anlaşmasına yeşil ışık yaktığı açıklamaları ise alımlara hız kazandırdı. Endeks bu gelişmelerle yılı 52 bin 825 seviyesinden kapattı.

Para piyasalarında yurtdışında Amerika verileri, yurtiçinde ise IMF ile anlaşma konusu izlendi. Anlaşmanın ocak ayı içinde imzalanacağına yönelik haberler olumlu karşılandı.
Bono piyasası: Hafta genelinde işlem hacmi düşük bir seyir izledi. Piyasada gösterge olan 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilin yarına valörlü işlemlerde bileşik faizi, yüzde 8.81 seviyesinden günü tamamladı. Döviz piyasası: Hafta başında yukarı hareket eden döviz, yılın son günlerinde geriledi. Dolar 1.4970, euro ise 2.1480 seviyelerinden kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yeni yılın ilk yazısında yatırım araçlarına yönelik öngörülerimi aktaracağım. 2009 yılını yükselişle kapayan borsada, yeni yılda yükseliş trendi sürecek. Ancak yatırımcılar kısa vade için dalgalı seyre hazırlıklı olmalı. Orta ve uzun vade için yükseliş trendine göre pozisyon almalarında fayda var.
Bu yıl, mali sektörde yükselişin yavaşlamasına karşılık, sanayi sektöründe hareket bekliyorum. Yatırımcılara tavsiyem bilançolarında esas faaliyet kârı yapabilen şirketlere yatırım yapmaları. Sektör olarak enerji, basın yayın, çimento ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları cazip görünüyor.

Para piyasalarında ekonomik büyümeye yönelik kuvvetli verilerin gelmesiyle, faizlerde yılın ikinci yarısında yükseliş olabilir. Altın fiyatlarında geçen yıl yüzde 25 artış gerçekleşmişti. Bu artışta, küresel krizin etkileri, doların zayıf olması ve enflasyon endişeleri etkiliydi. 2010 yılında talep artarsa fiyat artışı sürebilir.
Altında yönde Amerika’nın para politikaları etkili olacak. Döviz piyasası: 2010 yılında kurlarda dalgalı seyir ve yatay hareket bekleniyor. Kurların yönünde Amerika ekonomik verileri ve Merkez Bankası Fed’in para politikaları önem arzediyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder