Esra Karayel Borsada yükseliş sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsada yükseliş sürecek

Yurtdışında Amerika’da açıklanan olumlu ekonomik verilerin desteğiyle borsalar yükselirken, endeks yeni tarihi zirvesini yaptı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası geçen hafta yukarı hareketine devam etti. Endeks, olumlu açıklanan önemli ekonomik verilerin etkisiyle yeni tarihi zirveler yaptı. Yurtdışında Amerika’da açıklanan imalat sanayi verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, küresel piyasalarda moralleri düzeltti. Amerika ve Avrupa borsalarında ciddi anlamda yükselişler yaşandı. Bu olumlu hava, Türk mali piyasalarındaki iyimserliği destekledi. Endeks, 60 bin seviyesindeki önemli direnç seviyesini yüksek işlem hacmi ile kırdı. Bu gelişmelerle endeks, haftayı 60 bin 999 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında dış piyasalar ve borsalar izlendi. Yurt içinde ise enflasyon verileri takip edildi. Merkez Bankası, toplantı tutanaklarında gerekli görülmesi durumunda faiz indirimine gidebileceği sinyalini verdi. Bu gelişme gösterge vadede faizleri düşürdü.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.08 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamaları takip edildi. Dolar hacimsiz seyirle cuma gününü 1.5040 TL, euro ise 1.9350 TL’den kapattı.

Bayram tatili nedeniyle kısa sürecek haftada olumlu havanın devam etmesi ve endeksin yukarı hareketini sürdürmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa bu hafta artan işlem hacminin ve para girişinin de desteğiyle yükselişine devam edecek. Yurtiçi piyasalar 12 Eylül’de yapılacak referandum sonucuna yönelik olumlu beklentilere sahip. Küresel piyasalarda hava olumlu gözüküyor. Salı günü açıklanacak sanayi üretim verisi önemli. Yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Bayram tatili nedeniyle piyasalar, 9-10 Eylül tarihlerinde kapalı olacak. Yurtdışında ise Amerika verileri takip edilmeye devam edecek. Endekste orta vadede ilk hedef 65 binde bulunuyor. Bu seviye dalgalı seanslarla birlikte önümüzdeki haftalarda test edilecek.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtiçinde açıklanacak ekonomik veriler etkili olacak. Yurtdışında ise küresel borsalardaki hareketler ve Amerika ekonomik verileri izlenecek.
Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede, faizlerin yüzde 8.05-8.10 aralığında hareketine devam etmesi muhtemel. Kısa hafta olması nedeniyle yatay seyir izlenmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Dövizde seyir yatay görünüyor. Dolarda dirençler 1.5060 TL ve yukarıda 1.5080 TL’de. Destekler ise 1.5020 TL ve altta 1.5000 TL seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Web siteleri çok yararlı

Soru: Esra Hanım merhabalar. Sizi köşe yazınızdan sürekli takip ediyorum, elinizden geldiği kadar herkese yardımcı oluyorsunuz. Benim de sizden bir ricam olacak. Borsaya yeni başladım ve hep zarar ediyorum. Sizden ricam borsa hakkında bilgimi arttıracak tavsiyeler ve dokümanlar. Size çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Murat CAN/İstanbul

Cevap: Murat Bey, borsada temel ve teknik analizlere dayalı bilinçli yatırım yapmak başarılı olmanızda önemli rol oynar. Söylentilere kulak asmadan doğru metodları uygulayıp doğru bilgi kaynaklarına sahip olduğunuzda, en iyi yöntemin, kendi yönteminiz olduğunu anlarsınız. Piyasada analizler konusunda birçok bilgi kaynağı bulunuyor. Size, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerini incelemenizi tavsiye ederim. Yatırımcıya yönelik eğitimlerin de yer aldığı bu siteler, size çok faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Gelişmeleri yakından izleyin

Soru: Sevgili Esra Hanım, böylesine güzel bir uygulama yaptığınız için çok teşekkür ederiz. Aksigorta’nın satışı olacak diye yüklü miktarda aldım. Şu an zarardayım, ne yapmam lazım? Sizce satsam mı beklesem mi? Yine Doğan Yayın Holding hissesinde de zarardayım. 1.52 fiyat ile girdim. Cezadan dolayı bayağı düştü. Ne yapmalıyım? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim. Aylin/İstanbul

Cevap: Aylin Hanım, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Yatırım yaptığınız her iki hisse senedi de orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip şirketler olarak bulunuyor. Ancak bazı temel verilerde düzelme gerekli. Teknik olarak da yukarı hareketin başlaması için zaman var. Bununla birlikte hisseleri alım fiyatınız bir miktar yüksek olmuş. Alım ve satım işlemlerinizde teknik verilere bakarak karar vermek çok önemli. Bu hisselerde getiri hedefinizi ve bu yatırımları hangi vade için yaptığınızı tarafıma gönderirseniz daha detaylı bir çalışma yapıp sizi bilgilendiririm. Hisselerle ilgili gelişmeleri ve bağlı oldukları sektörel durumu yakından takip etmenizde fayda var.

Uzun vade beklenebilir

Soru: Merhaba Esra Hanım. Garanti Yatırım Ortaklığı hisseleri hakkında sizden bilgi rica ediyorum. Alış fiyatım 0.91 TL. Ayrıca şirketle ilgili bilgi de istiyorum. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sizi ilgiyle, beğeniyle takip ediyorum. Onur ÖZGÜR

Cevap: Onur Bey, yatırım kararlarınızda sizlere doğru bilgi ve analiz yöntemleriyle yardımcı olmak en önemli amacımız. Garanti Yatırım Ortaklığı’nda kısa ve orta vade için görünüm olumlu gözükmüyor. Şirket son bilanço döneminde ikinci çeyrekte olumsuz mali tablolara sahip. Bu açıdan bakıldığında bir sonraki dönem önemli. Finansal verilerini yakından takip etmelisiniz. Teknik olarak ise henüz aşağı trend dönemi devam ediyor. İşlem hacminde bir miktar düşüş olmuş. Hem şirket ile ilgili gelişmeleri hem de teknik görünümünü takip etmeniz gerekiyor. Hisseyi alım fiyatınızın bir miktar yüksek olması olumsuz. Uzun vade için gelişmeleri izleyerek bekleyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder