Esra Karayel Borsanın yıldızı parlayacak
HABERİ PAYLAŞ

Borsanın yıldızı parlayacak

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi yön, yukarı gerçekleşti. Endeks beş gün boyunca yükseldi. Yurtdışında Amerika’da açıklanan perakende satış verilerinin ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini işaret etmesi, yükselişte etkiliydi.
Yurtiçinde ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından kredi notunun yükseltilmesi, endekse yeni zirve yaptırdı. Endeks, iki yıllık aradan sonra ilk kez 55 binin üzerine çıkarak 55 bin 711’i test etti. Cuma günü gelen kâr satışlarıyla haftayı 54 bin 797’den kapattı.

Para piyasalarında yurtiçinde not artırım gelişmesi etkili oldu. Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı tutanaklarında hizmet sektöründe toparlanmanın yavaş olduğunun belirtilmesi, düşük faiz ortamının devamı şeklinde algılandı.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.69 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Kredi notunun artırılması ve Amerika’da kötü gelen tarımdışı istihdam verisi, dövizde düşüşe neden oldu. Dolar 1.4720, euro ise 2.1120 seviyesinden kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. Geçen cuma Moody’s not artırımı (2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye’nin notunu artırdı), endekste yukarı harekete hız kazandırmıştı. Bu hafta borsada kâr satışlarının da olduğu dalgalı seanslarla yukarı trend devam edecek.
Perşembe günü yurtiçinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası toplantılarında faiz kararları önemli. Yurtiçinde açıklanacak diğer veriler, cari açık ve işsizlik olarak bulunuyor. Amerika’da ise dış ticaret, perakende satışlar ve enflasyon verileri izlenecek.

Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası’nın yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları dikkatle takip edilecek. Bununla birlikte açıklanacak ekonomik veriler izlenecek.
Bono piyasası: Piyasada gösterge vade olan 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilde faizlerin 8.70-8.65 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Doların seyrinde Amerika ekonomik verileri etkili olacak. Dolarda düşüşün kademeli olarak devam etmesini bekliyorum. Dolarda dirençler 1.4750 ve üstte 1.4800, destekler ise 1.4700 ve altta 1.4650’de

Sıradaki haber yükleniyor...
holder