Esra Karayel Borsaya bahar geldi
HABERİ PAYLAŞ

Borsaya bahar geldi

Borsa, olumlu ekonomik verilerin de desteğiyle 70 bin önemli direnç seviyesine doğru hareket etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa, geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi 70 bin seviyesine doğru hareket etti. Türkiye’nin 4. çeyrekte beklentilerin çok üzerinde büyümesi (yüzde 9.2) ve Mart enflasyonunun düşük çıkması, yükselişi destekledi. Yukarı hareket hafta boyunca devam ederken 69 bin 795 test edildi. Yurtdışında ise Asya Uzakdoğu borsalarında yukarı hareketler izlendi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı, borsaların yönünde etkiliydi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi tansiyon petrol fiyatlarını yükseltmeye devam etti. Endeks haftalık bazda yüzde 3.62 artışla 68 bin 93’ten kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı etkili oldu. Banka 2008 yılından bu yana değiştirmediği gösterge faizi, beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı. Bono piyasası: Döviz kurlarındaki gerileme ve gelişmekte olan ülkelere para girişi nedeniyle piyasada olumlu seyir devam etti. Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.63 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Yaklaşık bir buçuk aydır liradaki güçlenme hareketi devam etti. Dolar cuma günü 1.5080 TL, euro ise 2.1720 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalarda olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde borsada başlayan yükseliş devam edecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada teknik olarak 65 bin 500 ve 68 bin 750 aralığında başlayan yükseliş hareketi olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde sürecek. Teknik olarak 70 bin seviyesi psikolojik direnç seviyesi. Bu seviye işlem hacmi desteği ile kırılırsa ralli devam edecek demektir ve kısa sürede 72 bin 500 seviyesi test edilebilir. Yurtiçinde yarın açıklanacak cari açık beklentileri önemli. Takip edilecek. Yurtdışında ise Amerika’da birinci çeyrek bilançoları açıklanmaya başlanacak. Dış borsaların yönü açısından önemli. Yatırımcıların pozisyonlarını koruyarak haber akışını izlemelerinde fayda var.

-Para piyasalarında da açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Emtia (Altın, gümüş, bakır, buğday, pamuk, mısır, ham petrol, kömür gibi ürünler) ürünlerindeki artışa bağlı olarak altında yükseliş devam edebilir. Ortadoğu’da siyasi tansiyonun petrol fiyatlarını yükseltmesi güvenli liman olan altına talebi artırıyor. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.55- 8.60 aralığında hareket gerçekleştirecek. Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.5100 TL seviyelerinde. Destek ise 1.5050 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Gelişmeleri izleyin aramanız gerekiyor

Soru: Doğan Holding hissem var. Uzun bir süredir tutuyorum. Uzun vadeli bir yatırım olarak düşünüyorum. Vergi cezaları hakkında bilgi verir misiniz? Cenk SERİN/İstanbul Cevap: Cenk Bey, Doğan Holding 10.7 milyon TL’lik cezasını yapılandırma kapsamında 8 milyon TL olarak ödeyecek. Holding, daha önce 10.7 milyon lira olarak tarhiyat öncesi uzlaşma sağlandığını açıkladığı 2005-2008 dönemleri ile ilgili vergi aslı ve cezasının, yeniden yapılandırma yasası kapsamında 31 Mayıs 2011’e kadar 8 milyon lira olarak ödeneceğini açıkladı. Ödemenin şirket mali tablolarında önemli bir etkisi olmayacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Temettü verecek

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Üç aydır bekliyorum. Şirketin son durumu hakkında bilgi verir misiniz? Yağız KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Yağız Bey, Sinpaş ile ilgili son gelişme hisse başına 6 kuruş nakit temettü ve yüzde 20 bedelsiz hisse dağıtımı yapmayı hedeflediği yönünde. Şirket yaptığı açıklamada, 3 Mayıs tarihinde yapılacak olağan genel kurulda ortakların, 2010 yılı kârından hisse başına 6 kuruş (yüzde 2.7 temettü verimliliği ve yüzde 49 temettü oranı) nakit temettü ödenmesini ve ödenmiş sermayenin yüzde 20 bedelsiz artırım yolu ile 600 milyon TL’ye yükseltilmesini oylayacağını açıkladı.

Hisse başına 1.2 TL

Soru: BİM hissem var. BİM’de bu konuda bir açıklama var mı? Ne kadar temettü dağıtacağını açıkladı mı? Hüseyin GÜL/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, BİM hisse başına brüt 1.2 TL nakit temettü dağıtacağını açıkladı. Şirket, Genel Kurul’da hissedarlarının onayına toplam 182 milyon TL nakit temettü dağıtımını sunacak. Genel Kurul’da ayrıca temettü dağıtım tarihine de karar verilecek. Tutar, 2010 net kârın yüzde 74’üne denk geliyor.

Borsayı aramanız gerekiyor

Soru: Petkim Petro Kimya Holding Anonim Şirketi 4. tertip A grubu hisse senedi halimine yazılı 172 bin 500 hisse tutarında kuponlarımız var. 2000 yılından 2011 yılına kadar hisse senedi kuponları herhangi aracı kurum, banka vb. kuruluşlarda olmayıp elimizde kupon olarak mevcut. 2000 yılından bu yana hiçbir işlem yapılmadı. Senetlerimizin durumu ile ilgili bugünkü TL değeri nedir? Bankalardan yeterli bilgiyi alamıyoruz. Hisse kuponlarla ilgili neler yapmamız gerekiyor? Nilay BİLGEN/İstanbul Cevap: Nilay Hanım bu konuda gideceğiniz en yetkili ve en doğru adres İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi. Borsanın (www.imkb.gov.tr) web adresinden gerekli telefonlara ulaşabilirsiniz.

26 Mayıs tarihinde

Soru: Coca-Cola içecek temettü verecek mi? Son gelişmeler nedir? Sinan DURU/İstanbul Cevap: Sinan Bey, Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0.275 TL nakit temettü dağıtımını 27 Nisan’da yapılacak Genel Kurul’da hissedarların onayına sunacağını açıkladı. Onaylanırsa 26 Mayıs tarihinde dağıtıma başlanacak.

Yüksek fiyattan almışsınız

Soru: Esra Hanım öncelikle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Benim ricam İhlas Gazete ile ilgili yorumunuz. Hisseyi 4.20 seviyesinden almıştım. 5.50 seviyelerinden düşmüştü. Destek ve dirençleri nedir? Bahar KÜÇÜKÖZEN/İstanbul Cevap: Bahar Hanım, İhlas Gazete geçen sene Haziran ayında 1.65 lira fiyattan halka arz edilmişti. Şirket hisseleri borsada işlem görmeye başladığı 3 günde tavan fiyattan satıcısız işlem gördü. Hisseler 3 günde yüzde 59.39 artarak 2.63 liraya yükseldi. Daha sonra da dalgalı seyirle yükseliş devam etti. Siz de sanırım bu yükseliş dalgasında alım yapmışsınız. Şirketin mali tabloları, finansal verileri olumlu gözüküyor. Ancak teknik analiz açısından bekleyebilirsiniz. Hissede direnç 3.80, destek ise 3.20 seviyelerinde bulunuyor.

Olumlu beklentileri bulunuyor

Soru: Esra Hanım yorumlarınızı ilgiyle okumaktayım. Elimde 46 ortalama ile Çimbeton hissesi var ve hisseme olan güvenim son derece yüksek seviyede. 15 Nisan, genel kurul tarihi ve o tarihe kadar da satmak istemiyorum. Hisse hakkında yorum ve görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Ahmet YOLLUĞ/İstanbul Cevap: Ahmet Bey, Çimbeton mali tabloları, kârlılık oranları ve finansal verileri açısından olumlu performans gösteren şirketler arasında yer alıyor. Hissenin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 87.20 getirisi olduğunu görüyoruz. Alım fiyatınız ise iyi. Benim de size tavsiyem belirttiğiniz döneme kadar beklemeniz yönünde bulunuyor.

Düşmesi borsayı canlandırır

Soru: Esra Hanım, faizlerle borsanın ilişkisini anlatır mısınız? Dergilerde yazılanlardan hiçbir şey anlamıyorum. Mehmet DİYAR/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, bankalarımızda bulunan belli miktarda mevduat var. Bu mevdutaın bir kısmı farklı yerlere kredi olarak verilmiş. Bir kısmı da hazine bonosu ve tahvile yatırılmış. Kalan kısmı da kasalarda nakit olarak duruyor. Bankalar bu nakit kısmı Merkez Bankası’na ‘gecelik mevduat’ olarak yatırıyor, ertesi sabah parayı çekiyor ve tekrar kasasına yatırıyor. Gecelik faiz oranı önemli. Çünkü bankaların kasalarında para tutmasını teşvik ediyor. Ayrıca ekonomideki faiz oranını belirliyor. Hazine, bono veya tahvil satarken Merkez Bankası’nın belirlediği gecelik faizinin üzerinde faiz vermek durumunda. Bankalar ise kredi verirken Merkez Bankası’nın onların parasına ödediği faizin üzerinde faiz istemek zorunda. Borsa ve bono yatırımcısı açısından Merkez Bankası faiz indirince, Hazine yeni satılacak bono ve tahvillerin faizini indirecek. Eskiden satılanları almış olanların portföyündeki bono ve tahvillerin kıymeti artacak. Alternatif yatırım araçları ön plana çıkacak. Kısaca borsa canlanacak, hareketlenecek demek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder