Ekonomi Borsayı yine Yunanistan vurdu

Borsayı yine Yunanistan vurdu

Paylaş
Borsayı yine Yunanistan vurdu

Piyasalarda Yunanistan ile ilgili sıkıntılar Türkiye'yi de vurmaya devam ediyor

KREDİYİ KESTİLER Mİ?

Haberin Devamı

Mali sorunlarla boğuşan ve bütçe açığı alarm veren Yunanistan ile ilgili söylentiler bugün piyasayı yerinden oynattı. İki dev banka, Deutsche Bank ve Uni Credit'in Yunan bankalarına kısa vadede kredi vermeyi kestİğine yönelik söylentiler piyasalarda büyük bir dalgalanma yarattı.

Yunanistan Borsası yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederken İMKB'deki düşüş de yüzde 2.96'ya ulaştı. Borsa günü 49 bin 933 puandan noktaladı ve 17 Aralık'tan bu yana ilk kez 50 binin altını gördü. Özellikle mali sektör hisselerinde ciddi kayıplar oluştu. İş Bankası C günü yüzde 4.8'lik düşüşle noktalarken, Akbank yüzde 4.14, Garanti Bankası yüzde 3.28, Yapı Kredi yüzde 5.26, Vakıfbank yüzde 4.40 değer yitirdi.

Yunanistan'daki düşüş dalgası bu kez Avrupa'ya sıçramadı. Fransa, Almanya ve İngiltere borsalarında yüzde 0.5'e ulaşan değer artışları izlendi.

Haberin Devamı

DOLAR SAKİN

Son günlerde hızlı bir şekilde 1.52'nin üzerine çıkan dolar bugünü sakin geçirdi. Borsadaki dalgalanmaya rağmen dolar gün sonunda yüzde 0.2 düşüşle 1.5210 TL oldu. Euro/dolar paritesi gün sonunda yüzde 0.1 artışla 1.3695'ten el değiştirdi.

FITCH DE MORAL BOZDU

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Yönetim Kurulu Başkanı Marc Ladreit de Lacharriere, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in kamu kaynaklarının son derece endişe verici olduğunu söyledi.

Lacharriere, özellikle Yunanistan'ın 300 milyar euroya ulaşan borçları konusunda ne yapabileceğinin kuşkusu içerisinde olduğunu kaydetti. Ladreit de Lacharriere, "Şüpheler var çünkü Yunanistan Avrupa'dan gelen direktiflere hiç kulak vermedi.

AB'nin para ve ekonomik istikrar politikalarına hiç saygı göstermedi" diye konuştu. Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu ilk düşüren kuruluş olarak öne çıkmıştı. Onu Moodys ve S&P takip etmişti.