Ekonomi "Borulardan gaz değil kan akar"

"Borulardan gaz değil kan akar"

Paylaş
"Borulardan gaz değil kan akar"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Eğer İsrail'den veya Doğu Akdeniz'den bu şartlarda doğalgaz boru hattı çekersek oradan doğalgaz değil, masum yavruların, annelerin kanı akar” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail’le geliştirilme ihtimali olan projelerin siyasi fizibilitesinin hiç bu kadar bozulmadığını ifade ederek, “Eğer İsrail’den veya Doğu Akdeniz’den bu şartlarda doğalgaz boru hattı çekersek oradan doğalgaz değil masum yavruların, annelerin kanı akar” dedi.

Haberin Devamı

Taner Yıldız, Malta Enerji ve Sağlık Bakanı Konrad Mizzi ile bakanlıkta görüştü. Yıldız, AB üyesi ülkelerle enerji bakanları nezdinde yapılan toplantılarda verdiği destekler için Mizzi’ye teşekkür etti. Mizzi de Türkiye’yi kilit stratejik partner olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Mizzi, Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de doğalgaz konusunda stratejik rol oynayabilecek bir ülke olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Mizzi, Avrupa’ya kadar uzanacak bir doğalgaz boru hattının geliştirilmesinde gösterilen destek için Yıldız’a teşekkür etti. Gazze’ye yönelik saldırıların sürdüğü bir ortamda İsrail gazının Türkiye üzerinden batı pazarlarına taşınması yönelik projelerin akıbetinin sorulması üzerine Mizzi, olaylar öncesinde Filistin’de elektrik sıkıntısı bulunduğunu, bunun daha da arttığını ifade etti. Mizzi, Gazze’deki durumun normalleşmesi ve Akdeniz’in gazının oradaki insanlara kadar ulaşması için ellerinden gelen katkıyı koyacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız da aynı soru üzerine, bir projenin ekonomik fizibilitesini konuşmak için siyasi fizibilitenin de oluşması gerektiğini vurguladı. Yıldız, “Şu anda İsrail ile proje yapma ihtimalimizin olmadığını ve ateşkesin hem de sürekli olanının oluşmasıyla beraber Filistin’deki, Gazze’deki zulmün bitmesiyle bunların konuşulabileceğini kamuoyuyla paylaşmak isterim. Orada yapılan çok büyük bir haksızlıktır” dedi.

Rusya’nın kararı emsal olmaz

Tahkim Mahkemesi’nin, bir enerji şirketine el konulması dolayısıyla Rusya aleyhine tazminata hükmettiği hatırlatılarak, Cem Uzan’ın açtığı davanın benzer nitelikte olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Bakan Taner Yıldız, Cem Uzan’ın şirketlerine el konulmadığını, imtiyaz haklarının kaldırıldığını söyledi. Yıldız, Rusya’daki durumun Türkiye için emsal teşkil etmeyeceğini belirtti.