Gündem Boşandığı eşine böbreğini verdi

Boşandığı eşine böbreğini verdi

Paylaş
Boşandığı eşine böbreğini verdi

Antalya'da 53 yaşındaki Ekrem Turan, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize mahkum olan ve bir yıl önce ayrıldığı eşi Samiye Turan'a bir böbreğini verdi

Antalya’nın Varsak Mahallesi’nde oturan ev kadını Samiye Turan’a, 18 yaşındayken böbrek hastalığı teşhisi konuldu. Böbrekleri sürekli taş üreten ve büyüyen Turan, 15 yıl önce aniden fenalaşınca hastaneye kaldırıldı.

Ameliyata alınan Turan’ın büyüyen böbreği alındı. 2 çocuk annesi Samiye Turan, tek böbrekle yaşamına devam ederken, diğer böbreği de 2 yıl önce iflas etti.

Böbrek yetmezliği çeken Samiye Turan, haftanın 4 günü, günde 3 saat diyalize girmeye başladı. Hastalığı nedeniyle psikolojisi de bozulan ve eşiyle sık sık kavga eden Samiye Turan, geçen yıl eşine boşanmak istediğini söyledi.

Aile mahkemesine başvuran çift, 33 yıllık birlikteliklerini sonlandırdı. Özel güvenlik görevlisi Ekrem Turan, eski eşinin çektiği sıkıntılara dayanamadı ve bir böbreğini vermek istediğini söyledi.

İlk başta bu isteği kabul etmeyen Samiye Turan, eski eşinin ısrarıyla hastaneye başvurmayı kabul etti. Yaklaşık 3 ay önce Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’ne başvuran Ekrem ve Samiye Turan’ın böbreklerinin uyumlu olduğu belirlendi.

Nakil için hazırlıklara başlayan Samiye ve Ekrem Turan’ın karşısına bu kez Etik Kurul engeli çıktı. Doktorlar boşandıkları için ikilinin Etik Kurul’a girmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda hala ve dayı çocukları olan Ekrem ve Samiye Turan, bunun üzerine akrabadan nakil için başvurdu. Kuzenden nakil yapılacağı için Etik Kurul onayına gerek kalmadı ve 4 gün önce Ekrem Turan’dan alınan böbrek, Samiye Turan’a başarıyla nakledildi.

"BÖBREĞİMİ VERDİM ÇOK MU?"

Böbreğini vermekte tereddüt etmediğini söyleyen Ekrem Turan, ayrıldıktan sonra da hastalığıyla ilgilenmeye devam ettiğini söyledi. Eski eşini düşündüğü için başka birisiyle evlenmediğini belirten Turan, "Diyalizde çektiği sıkıntılara daha fazla dayanamadım. 33 yıl kahrımı çekti, böbreğimi verdim çok mu" dedi.


Erol Akkır/DHA