Tamer Heper Boşanma suçu
HABERİ PAYLAŞ

Boşanma suçu

Haberin Devamı

Eşinden boşanıp yetim maaşı alanların eski eşleri ile birlikte yaşamaları suç mu değil mi? Z.B.

Biliyorsunuz SGK’dan yetim maaşı alanlar mercek altındadır. SGK’dan yetim maaşı alıp da evlenenlerin maaşı kesilir. Boşanmaları durumunda da yeniden bağlanır. Ancak son yıllarda yetim maaşı alıp da eşi ile birlikte yaşamaya devam edenler izlenir ve savcılığa suç duyurusunda bulunulur, ayrıca ödenen maaşları geri istenilirdi. Bir olay hatırlıyorum, bir hanımın eski eşi ile birlikte yaşayıp yaşamadığının tespiti için evine gidildiğinde eski eşinin evde olduğu görülmüş ve hakkında tahkikat başlatılarak suç duyurusunda bulunulmuştu.

[[HAFTAYA]]

Hanım kendisini şöyle savunuyordu: “Eşimden boşandım, çocuklar bende kaldı. Eşim mahkemenin kararına uyarak yasal haklarını kullanmak üzere çocuklarını görmek için eve gelmişti.” Bu savunmaya itibar olunmadı, hakkında tahkikat başlatıldı. Oysa savunma mantıklıydı. Ancak ben yazılarımda şunu savunmuştum.

Bu savunmaya dahi ihtiyaç yoktur. Yasa boşanma ile yetim maaşı bağlanır dediğine göre, boşanma da mahkeme kararı ile olduğuna göre bu kişi yetim maaşını hakeder, mahkeme kararından başka belge ve delil aranmaz. Düşünün ki, yetim maaşı alan biri eski kocası ile değil de bir başkası ile birlikte yaşıyor ise bu suç değil, maaşını almaya devam eder, bu davranış makbuldür ama eski eşi ile birlikte olmak suçtur. Bunda mantık var mı?

Dolayısı ile gecikmeli dahi olsa şimdi doğru bulunmuştur, eski eş ile birliktelik suç olmamalı. Yasa boşanmadan söz ettiğine göre boşanma kararı yeterlidir. Özellikle ceza hukukunda yeni suç ihdas edilemez, ceza maddeleri keyfi genişletilemez. Benim kanaatim bu durumda verilen ceza bu prensiplere aykırıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder