Tamer Heper Boşanmamış eş mirasçıdır
HABERİ PAYLAŞ

Boşanmamış eş mirasçıdır

Haberin Devamı

Kayınpederim çok hasta. Eşi ve sekiz çocuğu var ancak eşine boşanma davası açmış bulunuyor. Bu durumda vefatı halinde eşinin mirasın yarısına sahip olacağı söylendi. Boşanma davası sürerken kayınpederin vefatı halinde boşanma davasının durumu ve eşinin mirasçılık durumu ne olur? ● M. A.

Önce size söylenen yanlışı düzelteyim sonra boşanma davasına bakalım. Kayınpederinizin vefatı halinde eşine malvarlığının yarısı kalmaz, çocuğu olan bir kişinin eşine miras olarak malvarlığının dörtte biri kalır. Gerisi yani dörtte üçü çocukları arasında eşit paylaştırılır. Şimdi geleyim boşanmaya.

Normal şartlarda boşanma davası sürmekte iken taraflardan birinin ölümü halinde dava düşer, yani o davaya devam edilmez, evlilik sürüyormuş gibi işler yürütülür. Bu durumda da boşanma davası sonuçlanmadan kayınpederiniz vefat ettiği için eşi mirasçıdır. Boşanma davası kesinleştikten sonra vefat ederse eski eşi mirasçı değildir. Ancak yasamızda ilginç bir madde var, madde aynen şöyle: “Boşanma davası devam ederken ölen eşin mirasçılarından birinin davaya devam etmesi ve diğer eşin kusurunun ispatlanması halinde de yukarıdaki fıkra uygulanır.” Yukarıdaki fıkra da boşanan eşlerin birbirinin mirasçısı olamayacağı hükmünü taşıyan fıkradır. Böyle ilginç bir yasa maddesi vardır ve tatbikatı çok yaygın değildir. Bu fıkra yasamızda eskiden beri olan bir fıkra değildir yasamıza 2002’de girmiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder