Spor Bosman'ın büyük dramı

Bosman'ın büyük dramı

Paylaş
Bosman'ın büyük dramı

1995'te açtığı dava ile bugün futbolcuların milyon dolarlar almasını sağlayan Jean-Marc Bosman alkol ve depresyonla savaşıyor

Jean - Marc Bosman, 1995'te bir dava açtı. Ona göre belki hayatının hatasını yaptı ama bugün milyonlarca euro kazanan futbolcular ona duacı.

"Davayı kazandım, ama para ödeyen hep ben oldum. İnsanlar benim sayemde haftada on binlerce euro kazanıyor, ancak benim halim içler acısı." diyor

"ROONEY SAYEMDE PARA KAZANIYOR"

Bosman kuralının yaratıcısı. The Sun gazetesine verdiği röportajda, "Wayne Rooney sezon başında benim yaratıcısı olduğum kural sayesinde kulübüyle tekrar anlaşma sağladı ve şu an haftada 200,000 pound alıyor.

O pazarlığı yapabildiyse bu benim sayemde oldu" diyen 46 yaşındaki eski orta saha oyuncusu, şu anda depresyon ilaçları alıyor ve yıllarca kendisini esir alan alkolizmden kurtulmaya çalışıyor.

ÇOCUKLARI HAYATA BAĞLIYOR

Şu anda Belçika'nın Liege kentinin dışında yaşayan Bosman'ı hayata bağlayan tek şey çocukları Samuel ve ve Martin. Ancak aldığı yardım paraları da arada bir kesildiği için çocuklar anneleriyle kalıyor ve Bosman onları bile tam olarak göremiyor.

İŞTE HAYAT HİKAYESİ

Bosman'ın bu kuralı ortaya çıkarması da çok ilginç bir hikayeye dayanıyor. Bosman'ın küçüklük hayali evinin çatısından gözüken Standard Liege takımının stadında futbol oynamaktı. Bu hayali 1980'de gerçek oluyor, ancak RFC Liege takımına transfer olması onun hayatını adeta mahvediyor.

1990'da sözleşmesi bitince Fransız kulübü Dunkirk ile anlaşıyor. Ancak kulüp, Liege'e transfer ödemesi yapmayı reddedince Liege, Bosman'a resmen ceza kesiyor ve maaşında inanılmaz bir kesintiye gidiyor.

Bu olayı 1995 yılında dava eden Bosman, 5 yıl sonunda davayı kazanıyor ve oyuncular onun sayesinde sözleşmeleri bitmeden 6 ay önce transfer anlaşması yapma hakkına sahip oluyor.

KİMSE TEKLİFTE BULUNMADI


Ancak bu olay, ona fayda sağlayacağına tamamen ters bir etkiyle hayatını mahvediyor. 1995 yılında açtığı dava sonunda kulüplerin gözünde tehlikeli bir sima olan Bosman'a kulüpler teklif bile götürmüyor.

ÖNCE DEPRESYON SONRA ALKOL

"Sonunda Chaleroi ile anlaştım ve onlar bana aylık 650 euro veriyorlardı, benimle fazla ilgilenmediler. Benim bir risk olduğumu düşünüyorlardı." diyen Bosman'ın hayatı orada alt üst oluyor.

Depresyona giren Bosman, alkole başlıyor. Uzun süre alkolle savaştıktan sonra bu savaşı da kazanıyor. "Bosman davası benim kazandığım büyük bir davaydı ancak alkole karşı elde ettiğim zafer, bu davadan da büyüktü" diyen Bosman, şu anda küçüklüğünde Standard Liege takımının stadına baktığı evde yaşıyor.

750 EURO YARDIM PARASI

750 euroluk bir yardım parası alıyor ve 200 euroluk ısınma parası da bunun içinde. Sağlık problemleri nedeniyle çalışamıyor ama amatör sporları desteklemeyi amaçlayan bir internet sitesi kurmayı planlıyor.

"Ben her şeyi istemiyorum. Tek istediğim hatırlanmak. Bu zamanın futbolcuları için mutluyum. Onları asla kıskanmıyorum. Ben onlar için kariyerimi verdim ve bu sayede onlar köle gibi çalışmak zorunda değil." diyen Bosman röportajını Konfiçyüs'ten bir sözle tamamlıyor " Büyük zaferleri düşerken değil, düştükten sonra kalkarken elde ederiz..."

Hakan Ateşler/Fanatik.com.tr

Haberin Devamı