Cumartesi Postası Botoks deyip geçmeyin

Botoks deyip geçmeyin

Paylaş
Botoks deyip geçmeyin

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş botoksun az bilinen uygulama alanlarını anlatıyor

Röportaj: ESRA ÖZÜBEK
eozubek@doganburda.com

Botoksu dilimizden düşürmediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Son dönemdeki girişimlerin en yaygını olan botoks, kolay uygulanması sayesinde estetiğin tamamlayıcısı olan enjeksiyon sistemi. Botoks, alın ve göz kenarındaki çizgileri azaltma, göz çevresindeki ‘kaz ayağı’nı ortadan kaldırma, alın ortasındaki çatık kaşı yok etme gibi özellikleriyle biliniyor. Ancak Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş vücudun farklı bölgelerine de uygulamalar yaptıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını söylüyor.

Şiş yüz ve dudakların sorumlusu Botoks mu?

Botoks, kullanıldığı yerlerde şişme yapmaz. Aksine kasın üzerindeki cildi germe özelliğine sahiptir. Bir kası hareket ettirmek için beyinden emir gelir. Sonra oluşan bir sinyal proteinin gidip kası uyarması ile hareket başlar. Sinyal proteini, anahtardır. Anahtar, kasın üzerindeki kilide oturur ve kapı açılır, yani hareket gerçekleşir.

Botoks uygulamasında ‘botillunim toksin Type A’ denilen molekül, kasa enjekte edilir. Bu noktada o kasın üzerindeki kilit kapanır. Yani uyarı gelse de kilit kapalı olduğu için hareket gerçekleşmez. Bu en çok 120-180 gün sürer. Hareketi azalan ve açılan kasların üzerini örten cilt, buna bağlı olarak gerilir ve çizgiler azaltılır.

Botoks yuvarlak yüzü inceltir değil mi?

Yuvarlak yüzlü kadınlar bunu istiyor: Daha ince, köşeli, daha yuvarlak ve çıkık bir çene. Ama mucize beklememeli. Yüzünüzde sarkma ve yağ kitlesi fazla ise, azaltılan kas hacminin faydası olmaz. Bu arada aklınıza çene ve çiğneme kaslarının hareketsiz kalması yüzünden “Çiğneme ve yutma nasıl olacak diye?” diye düşünmeyin.
Çünkü verilen dozlar son derece düşük, sorun oluşmuyor. Son dönemlerde erkekler de botoks’u kullanıyor. Köşeli yüz, geniş çene ve hafif çökük yanaklar yüzü sert hatlı yapıyor. Bu da erkeklerin hoşuna gidiyor.

Bacak estetiğinde botoks nasıl kullanılıyor?

Bazı kadınlar, ne kadar zayıflarsa zayıflasın, kalın baldırdan şikayetçi. Üstelik bazısı cerrahi müdahale istemiyor. Hasta, özellikle topuklu ayakkabı giydiğinde daha çok şikayet ediyor.
Çünkü kasları topuklu ayakkabıyla daha kaslı, dolayısıyla şiş duruyor. Bu kaslara düşük doz Botoks uygulanarak bacaklara ince silüet kazandırılabilir. Etkisi 120-180 günde geçer. Burada sözünü ettiğimiz yağ fazlalığı ve selülit değil. Normalden büyük ve kalın baldırlar.

Botoksun koltuk altı ve ayakta terlemeyi azalttığı doğru mu?

El, ayak, koltuk altı gibi bölgelerde gözlenen aşırı terlemede Botoks sık kullanılıyor. Ama teknik, daha değişik. Burada kaslarla ilgilenmiyoruz, ter bezlerine gelen aşırı uyarıyı azaltıyoruz. Enjeksiyon bu kez cilt altına uygulanıyor.

“Kalıcı dolgunun yan etkisi var”
Gelelim dolguya. Çok farklı alanlarda kullanılıyor artık.

Hyalüranik asit dolgunun kullanım alanı çok genişledi. Bence önemli olan, kocaman yanaklar ve şiş dudaklar olmadan yüz ovalini daha iyi göstermek. Hyalüranik asit uygulamaları yeni yeni vücutta da kullanılıyor. Özellikle liposuction sonrası çökmeleri ve dalgalanmaları azaltmak, yaşla kaybedilen kalça hacmini yerine getirmek için doğru yöntem.

Bir önemli nokta daha: Bunlar, pratik ama geçici çözümler. Doğru dolgu ve doğru uygulama ile sonuçlardan mutlu olabilirsiniz ama ömür boyu kalan ya da 5 yıllık kalıcı dolgularla işlem yaptırmamak gerekir. Bu dolgular, yan etkileriyle tehlikelidir. Yüze ya da vücuda uygulanan molekülün, hyalüranik asit olmasına da ayrıca dikkat edilmeli.

Dolgu materyalleri ile burna da şekil vermek mümkün mü?

Doğru. Burun ameliyatı geçirmek istemeyenler veya ameliyattan sonra ihtiyaç duyulabilecek ufak rötuşlar için dolgu materyalleri kullanılıyor. Böylece burun şeklinde ufak değişiklikler sağlanabiliyor.
Dolgu materyalleri, burun sırtındaki kimi düzensizlikleri kamufle etmeye, kemer yapısının gizlenmesine ve burnun daha kalkık algılanmasına da yarıyor.

“Yaşlanmayı durdurmak artık mümkün”
New Thermage CPT diye bir şeyden söz ediliyor. Nedir bu?

Cerrahi facelift’e alternatif olarak tercih ediliyor. Bu yöntem yüz, göz kapağı, boyun, karın, bacak, el ve kol gibi bölgelerdeki sarkmaya karşı etkili. Tedavinin görevi yaşlanma sürecini durdurmak, doğal yaşlanmaya bağlı olarak genç görünümü yıllarca korumak...

Yıllar önce uygulaması başlayan botoks ile alın ve göz çevresi gerginleşti. Ne var ki göz kapağı çizgileri ve ciltteki sıkılık kaybı artan hastamız, bize “Beşinci botoks’um ama eskisi gibi olmuyor” dediğinde anladık ki bir ayrıntıyı atlamışız.

Nasıl yani?..

‘Beş ya da altınca botoks’ yaklaşık 3 yıllık bir zaman dilimi demek. O sürede, tam zıt görüntüde duran göz kapakları botoks ile açılan çizgilerin ortasına oturmuş oluyor. Ancak sağlıklı görünen bir göz kapağı ile botoks mükemmel uyum gösterebilir.

New Thermage Eye cerrahisiz olarak üst göz kapağındaki yığılmayı azaltıyor, cildi iyileştiriyor. Tek seanslık uygulama sonrası hasta iyileşmeyi “Eyeliner’ım dağılmıyor” diye tarif ediyor. Daha ileri yaş grubu ise “Göz kapaklarımdaki ağırlık azaldı” diye yorumluyor. Bu uygulama yapılması gerekenler listesinin en başında olmayı hak ediyor. New Thermage CPT ile yüz ovali, orta yüz ve çene altında meydana gelen iyiliği şöyle tarif edeyim:
Oturur pozisyondan sırt üstü yatar pozisyona geçin, elinize ayna alıp bakın. İşte bu. Ama tabii ki sıkılaşma ve toparlama konusunda hastanın beklentisi sınırlı tutulmalı. Sonuçta yapılan işlem, yüz germe operasyonu değil, ondan bir önceki adım.

Hollywood yıldızlarının tercihi de New Thermage CPT imiş...

Birçok ünlü isim tarafından tercih ediliyor. Madonna, Demi Moore, Katie Holmes, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Sarah Jessica Parker, Mel Gibson, Michelle Pfeiffer, Lindsay Lohan, Kate Winslet, Kim Kardashian, Linda Evangelista, Naomi Campbell bunu kullanan isimlerden birkaçı...

26.02.2011 tarihli Posta Gazetesi'nden alınmıştır

Haberin Devamı