Beden Sağlığı Box tekniğiyle eriyen diş kemiği düzeltilebiliyor (Box tekniği nedir?)

Box tekniğiyle eriyen diş kemiği düzeltilebiliyor (Box tekniği nedir?)

Paylaş
Box tekniğiyle eriyen diş kemiği düzeltilebiliyor (Box tekniği nedir?)

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, "Box tekniği ile çene kemiği erimesini tedavi etmek mümkün" dedi. İşte box tekniği ile ilgili bütün detaylar

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, box tekniğine dair bütün merak edilenleri anlattı:

"Günlük ağız bakımının olması gerektiği gibi yapılmaması sonucunda diş etlerinde iltihaplanma ve kanama oluşur. Diş eti iltihabının tedavi edilmemesi durumunda zamanla kemik dokusunu etkiler ve çene kemiğinin erimesine ve şekil değiştirmesine neden olur. Ayrıca diş çekimi işleminin ardında da çene kemiği erimesi meydana gelebilir.

HAYVAN KAYNAKLI KEMİKLER KULLANILIYOR

Eriyen ve şekil değiştiren çene kemiğinin tedavisi için birtakım kemik yapılandırma yöntemleri uygulanabilir. Günümüzde bu tekniklerin en başında 'box tekniği' gelir. Box tekniğinde hayvan kaynaklı kemikler kullanılır. Bu kemikler, özel teknikler ile laboratuvar ortamında insan kemik dokusu ile uyumlu hale getirilir. Eriyen ve şekil kaybına uğrayan çene kemiğinin içerisine cerrahi operasyon ile yerleştirilir. Bu sayede kaybolan çene kemiği yeniden yapılandırılır.

BOX TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

Box teknikte, kaybolan kemik dokusunun üç boyutlu olarak yeniden yapılandırılması hedeflenir. Yıllar önce dişlerini kaybetmiş ve eriyen çene kemiği nedeniyleprotez kullanamayacak hale gelmiş kişilere de bu teknik sayesinde sabit protez uygulanabilir. Operasyon ile eriyebilen, dokuyla uyumlu 'polilaktik asit plakaları' özel bir yöntem ile çene kemiğine yerleştirilebilir. Ardından hayvan kemikleri birtakım işlemlerden geçirilerek elde edilen ve kemik bankalarından temin edilen kemik grefti ile yapılandırılır ve iyileşmesi beklenir. Uygulamanın üzerinden 6-8 ay geçtikten sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir. Hasta yerleştirilen implantlar ile yepyeni dişlere sahip olur.


Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer

BOX TEKNİĞİNİN AVANTAJI NE?

Box tekniğinin birçok avantajı var. Vücudun herhangi bir bölgesinden kemik alma zorunluluğu ortadan kalkar. Çeneye implant yerleşiminin daha basit ve kolay olmasını sağlar. Üç boyutlu kemik iyileşmesi gerçekleştirir. Kemiği tamamen iyileştirip orijinal şekline getirir. Çene kemiğini sadece fonksiyonel olarak değil, estetik olarak da onarır.

BOX TEKNİĞİ KİMLERE UYGULANIR?

Box tekniği çene kemiği yetersiz olan kişilerin kemik miktarını artırmak için uygulanır. İmplant uygulaması için implant yerleştirilecek bölgede yeterli kemiğin bulunması gerekir. Eğer kırılmış ya da çekilmiş bir diş varsa ve o bölgeye herhangi bir protez uygulaması yapılmamışsa zamanla çene kemiğinde erime oluşur. Bu durumda greft ilavesi yapılarak kemik miktarının artırılması gerekir. Kemik uygulaması yapılacak hacim fazla değilse kemik ilavesi yapılan seansta implant da yerleştirilebilir. Çeşitli doğal materyallerden elde edilmiş ve işlenerek insan kemik dokusuna uygun hale getirilen greftler hastanın çene kemiğine yerleştirilir. Yaklaşık 3 ile 6 aylık bir iyileşme sürecinin ardından kemik grefti uygulanan bölgedeki implantların üzerine kalıcı dişler takılabilir."

Haberin Devamı