Siyaset Boykotla yemin arasında
Paylaş
Boykotla yemin arasında

Meclis'te yarın yemin günü. AK Parti ve MHP milletvekilleri Genel Kurul'da, BDP'liler Diyarbakır'da olacak. CHP'nin tavrı için yarın beklenirken, Kılıçdaroğlu ile Erdoğan'dan sıcak açıklamalar geldi

Meclis’te, tutuklu vekiller krizinin gölgesinde yarın yemin töreni yapılacak.

Haberin Devamı

AK Parti ve MHP Meclis’te, töreni boykot eden BDP'liler Diyarbakır'da olacak. CHP ise Genel Kurul’a katılıp katılmama kararını yarın verecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan ve Başbakan Erdoğan’dan yemine bir kala sıcak açıklamalar geldi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni milletvekilleriyle tanışma resepsiyonunda biraraya geldi.

Toplantıda öne çıkan konu yemin töreninde segilenecek tavır olurken, Kılıçdaroğlu konuyla ilgili, “Tavrımızı grup toplantısının ardından belirleyeceğiz” dedi; CHP’de grup toplantısı öncesi de MYK toplanacak.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce ‘salıya kadar iyi niyet’ dediği tutuklu vekillerin tahliyeleriyle ilgili olarak da, “Yargıdan tüm Türkiye’yi rahatlatacak bir karar bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

''Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın durumuna yönelik AK Parti'nin tutumunun'' sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Başbakan da aynı süreçten geçti, aynı sıkıntıları çekti. Herhangi bir mahkumiyet kararı yok, bu yüzden yasal düzenlemeye de gerek yok. Mahkemeden güzel bir karar bekliyoruz'' dedi.

"BALKONUN ALTI DOLDURULSUN"

Konuyla ilgili Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, iktidar partisinin tavrına işaret ederek, “Başbakan’ın samimi olup olmadığını izliyoruz. Balkon konuşmasının altı doldurulmalı. En çok yemin etmek isteyen bizleriz” şeklinde konuşurken, bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da ''Millet iradesinin üzerine çarpı koymayı kabul etmiyoruz'' görüşünü dile getirdi.

ERDOĞAN: MİLLET BOYKOT İSTEMİYOR

Aynı dakikalarda Başbakan Erdoğan’dan da bir açıklama geldi: ''Halkımız, bizi parlamento çalışmalarına katılmak üzere buraya gönderdi. Biz de her şeyin parlamento içinde hallolacağı inancıyla yeminlerimizi yapacağız. Parlamentoda milletimizin verdiği görevi yerine getireceğiz. Millet bizden boykot istemiyor, 'git orada benim haklarımı savun' diyor.”

"AMAÇLARI YENİ GERİLİMLER"

Erdoğan, Hatip Dicle konusunda da, “Aday yaparken sonucun böyle olacağını biliyorlardı. Amaçları yasaları zorlamak ve yeni gerilim yaratmak” ifadelerini kullandı.

ÖNGÖRÜLEN TAKVİM

Haberin Devamı

Öte yandan yarın yemin ederek yeni döneme başlayacak olan milletvekillerini ilk olarak Meclis Başkanı seçimi bekliyor.

— Yemin töreninin ardından verilecek 5 günlük arada, Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak ve 4 Temmuz’da Meclis Başkanlığı seçimi olacak. AK Parti'nin adayını Perşembe günü netleştirmesi bekleniyor.

— Gizli yapılacak oylamaların ilk iki turunda üçte iki çogunluk aranacak, bu çoğunluk sağnalanamazsa üçüncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğu gerekecek. Bu turdan da bir sonuç çıkmazsa dördüncü ve son turda en çok oyu alan başkanlık koltuğuna oturacak.

— Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Erdoğan'ı 29 Haziran Çarşamba günü hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

— Başkent kulislerinde yeni bakanlar kurulu listesinin 1 Temmuz Cuma günü köşk'e sunulacağı konuşuluyor.

— 5 Temmuz'da Meclis'te okunacak hükümet programının görüşmelerinin 8 Temmuz'da Genel Kurul'da yapılması, güven oylamasının da 10 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

— Taslak programda, ihtisas ve uluslararası komisyonlarda başkanlık ve üye seçimleri, RTÜK üyelerinin seçimi ile devam edecek olan Meclis çalışmalarının, 14 Temmuz’da sona ermesi ve tatile girilmesi öngörülüyor.