Tamer Heper Böyle bir madde var
HABERİ PAYLAŞ

Böyle bir madde var

Haberin Devamı

Binamız 480 metrekare arsada yapılmış. Binada 21 hissedar var. Bunlardan bizimle beraber 16 hissedar bu binada yer sahibi veya ikamet etmekte. Diğer 5 kişinin sadece hissesi var ama zamanında herhangi bir daire veya işyeri almamış. Bu 5 hissedardan birisi borcundan dolayı icralık olmuş. Alacaklısı da hissesinin satışı için mahkemeye verip bilirkişi tayin ettirmiş. Bilirkişi belli bir değer tespiti yapmış. Bir avukat, “Dava açıp bu dışarıda kalan hisselerin şu an orada oturan kişilere devrini sağlayabiliriz” dedi. Ben pek ihtimal vermedim. Bu mümkün müdür? ● Ö.Ç.

Doğrusu ilk bakışta inanılması güç bir yanıt almışsınız. Zira bir kimsenin mülkiyet hakkına saldırı yasa tarafından korunmaz. Ancak şimdi size Medeni Kanun’daki bir maddeyi yazacağım.

Meslektaşımız, tahmin ediyorum ki bu maddeden söz etmiş. Madde biraz uzun ben mümkün olduğu kadar kısaltmaya çalışacağım.

MAHKEMEDE İNCELENİR

“Paydaşlıktan çıkarma: Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiilinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse mahkeme kararı ile paydaşlıktan çıkarılabilir.

Davanın açılması aksi kararlaştırılmış olmadıkça pay ve paydaş çoğunluğu ile karar verilmesine bağlıdır. Aynen ayrılmasına olanak bulunmayan maldaki payın dava tarihindeki değeri ile kendilerine devrini isteyen paydaş veya paydaşlar bu istemlerini paydaşlıktan çıkarma istemi ile birlikte ileri sürmek zorundadırlar.”

Görüldüğü gibi böyle bir madde söz konusu. Tabii ki burada bir hissenin borç nedeni ile satılmasının bu madde kapsamında değerlendirilip değelendirilemeyeceği dava sırasında incelenecektir.

Hisse satışının bu yolla devrinin bu madde kapsamında düşünülemeyeceği görüşü ağırlıklı olabilir. Ancak netice filli durumun incelenmesi ile belirlenecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder