Gündem Böyle 'düşman' dost başına

Böyle 'düşman' dost başına

Paylaş
Böyle 'düşman' dost başına

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'inci yıldönümü anıldı

Hükümetten kimse yok

Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde dün uluslararası tören düzenlendi. 1915’te başlayan Çanakkale Kara Savaşları’nda Türk askeriyle itilaf devletleri savaşmıştı.

Bir zamanlar düşman olan ülkelerin evlatları atalarını anmak için yine buluştu. Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, İngiltere ve Yeni Zelanda genelkurmay başkanları ile Anzakların torunları tam kadro Gelibolu’daydı.

Törende ülkemizi Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ve 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız temsil etti. Anzaklar binlerce kilometre uzaktan gelirken, Türkiye hükümeti törene hiçbir bakanını göndermedi.

‘Sonsuza kadar saygı’

Törende Çanakkale Kara Savaşları’na katılan ülkelerin milli marşları tek tek çalınarak bayraklar göndere çekildi. Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce törende yaptığı konuşmada “Yıllar önce sert çatışmalarımızın en sıcak anlarında burada tohumları atılan şey yalnızca insanlığın verebileceği umuttu.

Bu insanlar hem muharebenin kısıtlamaları içinde, hem de ateşkes sonrası, sonsuza kadar birbiri için saygı duyacak ve yardım edecekti.

Şimdi çoktan sona ermiş olan savaş ile ilgili ortak deneyimlerimiz dostluğumuz, anlayışımız ve işbirliğimizin temelidir” dedi.