Gündem Böyle kuruttular

Böyle kuruttular

Paylaş
Böyle kuruttular

Rize'nin doğa harikası İkizdere Vadisi'ne 26 ayrı hidroelektrik santrali kuruluyor. Santral dereye saniyede 600 litre su bırakınca, İkizdere'nin 8.5 kilometresi kurudu

HALK DERELERE SAHİP ÇIKTI

Rize’nin İkizdere Vadisi, endemik bitki ve canlı çeşidi açısından dünyanın en önemli 200 vadisinden biri. 64 kilometre uzunluğundaki vadiye elektrik üretimi için 26 Hidro Elektrik Santrali (HES) yapılıyor.

Bu santrallerden biri de 4 yıl önce yapımına başlanan Cevizlik HES idi. Yöre halkı “HES’ler derelerimizi kurutacak. Derede yaşayan canlılar ve doğa yok olacak” diyerek HES’lerin durdurulması için dava açmıştı.

DERE SUYU TÜNELE ÇEKİLDİ

Vatandaşlar, derenin ve deredeki canlıların varlığını sürdürebilmesi için yeterli miktarda can suyu bırakılması gerektiğini belirtti.

Mahkeme, derenin kurumaması ve doğanın zarar görmemesi için santralin dereye saniyede 2.8 metreküp su bırakmasına karar verdi.

Yapımı tamamlanan santral önceki gün deneme üretimine geçti. Santral elektrik üretimi için dere suyunu, yatağından tünellere çekti.

GÜRGEN DE KURUMUŞTU

Bunun üzerine suyu kesilen İkizdere’nin 8.5 kilometrelik bölümü kurudu. Daha önce de Güneysu’daki santralin deneme üretimine geçmesiyle vadi üzerindeki Gürgen deresi de kurumuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, “Santrali yapan firma hukuku hiçe sayıyor. Saniyede 2.8 metreküp yerine sadece 600 litre su bırakıyor. Bu suda canlıların yaşaması mümkün değil” dedi.

Muhammet KAÇAR/DHA