Gündem Boyundan büyük kalbi var

Boyundan büyük kalbi var

Paylaş
Boyundan büyük kalbi var

Türkiye'de yapay kalp takılan en küçük hasta olan 9 yaşındaki Mehmet Ali, nakil için uygun kalp bekliyor

Kalp yetmezliği tedavisi gördüğü Ege Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla Türkiye’de yapay kalp takılan en küçük hasta olan 9 yaşındaki Mehmet Ali Yeşiltepe, nakil için uygun bir kalbin bulunmasını bekliyor.

Şanlıurfalı Ömer ve Hatice Yeşiltepe çiftinin 8 çocuğundan Mehmet Ali Yeşiltepe’ye 4 sene önce kalp yetmezliği teşhisi kondu. Oğulları Faruk (15) ve Veysi’yi (10) aynı hastalık sonucu kaybeden Yeşiltepe ailesi, Mehmet Ali’nin kardeşleriyle aynı kaderi paylaşmaması için İzmir’e yerleşti. Mehmet Ali’nin durumunun ağırlaşması ve organ nakline ihtiyaç duyulması üzerine, EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki ekip tarafından, küçük çocuğa, uygun kalp bulununcaya kadar yaşamını devam ettirmesine olanak sağlayan kalp destek cihazı takıldı.

'OKULA GİTMEK İSTİYORUM'

Boyundan büyük ve kilosundan daha ağır cihaz nedeniyle son iki ayını EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde geçiren Mehmet Ali Yeşiltepe vücuduna bağlı kocaman makinenin sürekli kan pompaladığını söyledi. Rahatsızlığı nedeniyle ilkokula gitme şansı olmadığını anlatan Mehmet Ali Yeşiltepe, "Okula gitmek istiyorum. Fazla yürüyemiyorum. Zor oluyor. Makine ağır. Koşamıyorum, top oynayamıyorum" diye konuştu. Yapay kalp takılmadan önce daha çabuk yorulduğunu belirten Yeşiltepe, "Sağlığıma kavuşunca okula gitmek istiyorum. Okuyunca doktor olmak istiyorum. Cerrah olacağım. Koşup oynayacağım. Urfa’da beni bekleyen arkadaşlarımla oyun oynayacağım. Herkesin organlarını bağışlamasını istiyorum" dedi.

Mehmet Ali’nin yanından ayrılmayan ablası Gülcan Yeşiltepe (17) ise kardeşinin kendi imkanlarıyla okuma yazma öğrendiğini, onun küçük bedeninin çektiği ızdırabın bütün aileyi üzdüğünü belirtti. İki erkek kardeşinin aynı hastalıktan yaşamını yitirdiğini ifade eden Yeşiltepe, "Şanlıurfa’dan kalkıp buraya geldik. Tek duamız kardeşime uygun kalbin bir önce bulunması" dedi.

KALP DESTEK CİHAZI OLMASA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ÖLECEKTİ

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran ise kalp destek cihazı uygulamasının Türkiye’de sadece EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yapıldığını bildirdi. Kalp destek cihazının, 6 yaşından 60 yaşına kadar nakil için uygun kalp bulamamış hastaların yaşamını devam etmesine olanak sağladığına dikkati çeken Prof. Dr. Özbaran, Mehmet Ali Yeşiltepe’nin cihaz takılan en küçük hasta olduğunu belirtti. Yeşiltepe’nin kalbindeki problemin genetik olduğunu işaret eden Prof. Dr. Özbaran, şunları kaydetti:

"Mehmet Ali, İdiyopatik Dilate Kardiyomiyopati hastası. Kalp kasının fonksiyon görmemesi. Bazı ailelerde genetik olarak saç ağarır, kiminin gözü bozuktur. Bu ailede de kalp kasıyla ilgili genetik bir problem var. Mehmet Ali, kalp destek cihazıyla yaşamını sürdürüyor. Cihaz takılmasa, birkaç gün içinde kaybedeceğimiz bir çocuktu. Aile daha önce iki çocuğunu aynı hastalıktan kaybetmişti. Bu ailenin kötü talihini değiştirip, erkek çocuklarının sağlıklı bir erişkin olmasına çabalıyoruz. Onun için kalp destek cihazı taktık. Cihaz ile yaşantısını hastanede gayet iyi sürdürüyor. Uygun kalp bulunca da nakli yapıp, Mehmet Ali’yi normal yaşantısına ve memleketine göndermeyi düşünüyoruz.."

Prof. Dr. Özbaran, yurt dışında kalp destek cihazıyla 5 senedir yaşayan hastalar olduğunu, uygun kalbi bekleyen tüm hastalar için organ bağışının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. (AA)

2