Gündem Bozdağ'dan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Bozdağ'dan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Paylaş
Bozdağ'dan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Bozdağ, Reza Zarrab davasının Türkiye'ye dönük açık bir kumpas olduğunu söyledi, "Bu dava siyasi bir davadır" dedi.

İşte Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları...

NATO tatbikatındaki skandal ile ilgili Türkiye'nin başka bir tepkisi olacak mı?

Bu NATO tarihinin en büyük skandallarından bir tanesidir. Türkiye gerekli onurlu duruşunu ortaya koymuştur. Tatbikattan askerlerini çekmiştir. Bu saldırı sadece Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve son Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a yönelik bir saldırı değildir. Türkiye Cumuhriyeti devletine saygısızlıktır. Özür dilemelerini olumlu karşılıyoruz. Ancak olayın üstü örtülmemeli. Bu olay Türkiye karşıtı çevrelerin NATO'yu etkilemesine izin verilmemelidir. Türkiye NATO'nun saygın bir üyesidir. Bundan sonra da NATO'ya katkılarını sunmaya devam edecektir. Milletimizin kurucu liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve Sayın Recp Tayyip Erdoğan'a saygısını Türkiye düşmanları belirleyemezler.

Türkiye'de siyasi partilerimizin anamuhalefet ve muhalefet partilerinin bu skandal karşısında ortak tavır koymalarını memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim.

Faizle ilgili Erdoğan'ın talimatı oldu mu?

AK Parti hükümetleri yüksek faizle ve enflasyonla mücadelede başarılı olmuş hükümetlerdir. Şu anda ilk dönemdeki fazilerle mukayese edilemeyecek oranda faizler düşüktür. Bunun tek haneli rakamalrda kalması önemli. Hükümetimiz çalışmalar yürütüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek faiz açıklamaları bir sır değildir. Fzilerin aşağı çekilmesi konusunun kendi içinde kuralları var. Bunlar kendi içinde işleyecektir. Konu Bakanlar Kurulu'ndan görüşülmedi.

Yeni KHK ile ilgili çalışmalar ne durumda?

Önümüzdeki günlerde yeni KHK çıkacaktır. Muhtevasını yayınladığında görürsünüz. Hem tedbir hem düzenleme kararnamesi çıkacaktır.

Reza Zarrab davasında gelişme var mı?

Reza Zarrab davası Türkiye'ye dönük açık bir kumpastır. Siyasi bir davadır. Hukuki kaynaktan yoksundur. Kanuna aykırı olan hiç bir şey delil olarak kullanılamaz. Olmayan belgeler üzerinden ellerinde varmış gibi yargılama yapıyorlar. Türkiye ile İran arasında ekonomik ilişkilerin tamamı ulusal ve uluslararası hukuka uygundur. Türkiye'nin ekonomik ilişkileri zarar vermeyi amaçladığı çok açıktır. Yargılama yapan sanıklara açık baskı yapıyorlar. Onlar adeta orada rehin durumda. 'Şu ifadeleri kabul ederseniz tahliye olursunuz' diyorlar. Türkiye aleyhinde itiraflarda bulunmaya zorluyorlar. Ortada delil yok. Davada söylenen delilleri ne zaman nasıl elde ettiniz? Aslı mı var? Bunların oluşumuna katkınız var mı?

Türkiye'nin İdlib'deki duruşu nedir? S-400'ler ne zaman Türkiye'ye gelecek?

Türkiye büyük bir devlet. Kendi ulusal güvenliğiyle ilgili tedbirleri elbette kendisi alacaktır. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği bazı silahların alınmasını gerektiriyorsa Türkiye kendisi alır. Bazı ülkeler Türkiye'nin istediği silahları açıkça vermeyiz diyorlar ama alma sürecini yavaşlatıyorlar. Üstü kapalı bir frenin olduğunu görüyoruz. O zaman ne yapacak Türkiye?

Türkiye, Rusya, İran 22 Kasım'da Soçi'de bir araya gelip Suriye konusunu görüşecekler. Türkiye, Suriye'de siyasi çözüme açıktır. Ancak çözüm bulunurken karşılığının olması, oluşturulmuş senaryolar olması gerekir.

Taşeron işçiler Bakanlar Kurulu'nda konuşuldu mu? Rakka operasyonunda durum ne?

Rakka'ya operasyon ABD tarafından terör örgütleri kullanılarak gerçekleştirildi. Doğru olmadığını hep söyledik. Terör örgütüyle ABD işbirliği yaptı. Rakka operasoynunun DEAŞ'a karşı PYD/YPG ile gerçekleştirdi. Operasyon aylarca sürdü ama çatışma haberleri duyulmadı. Acaba çatışma oldu da mı duymadık yoksa olmadı mı? Koalisyon güçleri ve ABD'nin ana hedefi DEAŞ'ı yok etmek değil mi? Peki yakalamışsınız alın yargıya teslim edin yargı hesabını versin. Şimdi yargıya götürüp teslim etmiyorlar. E çatışma da yok. O zaman bu teröristler nereye gitti? Bunu ABD'li yetkililere sormak lazım.

Taşeronla ilgili çalışmalar son noktaya geldi. İlgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Sayın Başbakanımız hem maliye bakanımıza hem diğerlerine talimatı verdi. Aralık ayı sonu taşeronla iligli yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaşacak..