Siyaset Bozdağ: Parlamento CHP ve BDP tarafından tehdit ediliyor
Paylaş
Bozdağ: Parlamento CHP ve BDP tarafından tehdit ediliyor

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Parlamento'nun CHP ve BDP tarafından tehdit edildiğini söyledi

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, BDP’nin desteklediği milletvekilleri ile CHP’li milletvekillerinin yemin etmemelerinin, demokrasi açısından üzücü olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile ilgili sorunun "CHP’nin bizzat yarattığı sorun" olduğunu belirten Bozdağ, CHP’nin, bu durumu daha adaylık sürecinde bildiğini ifade etti.

Parlamento’nun bugüne kadar hiçbir şekilde boykot edilmediğini kaydeden Bozdağ, "TBMM ilk defa böyle bir boykot ile karşı karşıyadır. Parlamento, CHP ve BDP tarafından tehdit edilmektedir. Bugüne kadar TBMM hiçbir dönemde hiçbir tehdide boyun eğmemiştir. CHP bu davranışı ile fevkalade yanlış çığır açmıştır. Yarın herhangi bir parti ’Benim dediğim olmazsa Parlamento’ya gelmiyorum’ diye dayatma yaptığı zaman Meclis’i her tehdit edenin karşısında boyun eğer duruma getirmeye kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bozdağ, CHP’nin, milletin kendisine verdiği iradeye, desteğe saygı duyması, bu desteğin sesini Parlamento’ya taşıması ve sorunun çözümüne ilişkin önerilerini ortaya koyması gerektiğini ifade etti. Sorunun, "CHP’nin yarattığı, büyüttüğü ve kilitlediği" bir sorun olduğunu belirten Bozdağ, tehdit ya da başka usullerle Parlamento’nun farklı yönlere sevkinin yanlış olacağını vurguladı. Bozdağ, CHP’nin boykot dışında sorunun çözümüne ilişkin tek bir önerisini görmediklerini kaydetti.

-"AĞZI OLAN KONUŞUYOR"-

Tepkisel çözümlerin her zaman farklı sonuçlarının ortaya çıktığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
"Tutukluluk sürelerini, milletvekili olduğu zaman kaldırma yolunda bir düzenleme yaptığınızda bunun ortaya çıkaracağı sonuçlara iyi bakmak lazım. Yani şimdi, ’milletvekili seçilen bir kişi hakkında herhangi bir mahkumiyet yoksa tutukluluk kararı kaldırılır ve milletvekilliğine devam eder’ diye bir düzenleme yaptığınızda ne gibi durumlar karşınıza çıkabilir?

Örneğin Alparslan Aslan... Tutuklu sanık. Aday gösterilse, hapishaneden çıkıp Meclis’e gelip yemin etmesine Türkiye, CHP ne diyecek? Diyelim Ogün Samast... Seçildi, tahliyesine karar verildi. Parlamento çalışmalarına gelip katılacak mı? Veya Kandil’de Murat Karayılan... Hakkında mahkumiyet yoksa, bağımsız aday oldu ya da bir parti aday gösterdi ve seçildi. Sonra silahı bırakıp Parlamento’da gelip yemin edecek mi? Biz bunu kabul edecek miyiz? Bunların ortaya çıkaracağı sonuç o kadar çok ki. Herkes konuşuyor. ’Ağzı olan konuşuyor’ hesabı..."

Haberin Devamı

-"PARLAMENTO ÇALIŞMALARINI ENGELLEMEZ"-

Bozdağ, CHP’li milletvekillerinin yemin etmemelerine rağmen grup yöneticilerini seçmelerinin geçerli olup olmadığı yönündeki soru üzerine, grup başkanvekillerinin seçilebileceğini, buna engel bir durum olmadığını, ancak Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmaları için yemin etmeleri gerektiğini söyledi. Bozdağ, milletvekillerinin yemin etmedikleri sürece danışma kurulu ya da grup önerilerine imza atma imkanlarının olmayacağını kaydetti. Bekir Bozdağ, TBMM Geçici Başkanı Oktay Ekşi’nin yemin ettiğini, milletvekili sıfatına haiz olduğunu ve kanun teklifi verebileceğini söyledi.
Bozdağ, CHP’nin yemin etmeme tutumunu sürdürmesi halinde Meclis Başkanı seçiminde herhangi bir aksama olmayacağını ifade etti.

CHP’nin bu tutumunun TBMM’nin çalışmalarına engel bir durum olmadığını anlatan Bozdağ, "Toplantı ve karar yeter sayılarında aranan şartlar sağlanırsa çalışmalar devam eder. Bunu herhangi bir partinin engellemesi söz konusu değildir. Genel kurul ve komisyon çalışmaları da yapılabilir. Parlamento çalışacaktır. Ama biz, anamuhalefet partimizin de Meclis’in bütün organlarında temsil edilmesini arzu ediyoruz" dedi.
Bekir Bozdağ, Meclis Başkanı adayı ile ilgili ön plana çıkan bir isim olup olmadığı yönündeki soru üzerine, bu konuda CHP ve MHP ile görüş alışverişinde bulunulduğunu, ancak herhangi bir ismin önerilmediğini söyledi.

Haberin Devamı