Bilim - Teknoloji BP Petrol Sızıntısı Nihayet Durdu
Paylaş
BP Petrol Sızıntısı Nihayet Durdu

Yaklaşık üç aydır devam eden ve gelmiş geçmiş en büyük çevre felaketlerinden biri olan petrol sızıntısı durduruldu. Felaketin sorumlusu BP nasıl bir çözüm buldu?

20 Nisan tarihinde başlayan ve son yılların en büyük çevre felaketi haline dönüşen Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı nihayet durduruldu. BP yetkilileri sızıntıyı önlemek için dev bir tıpa hazırladı. Tam 75 ton ağırlığındaki dev tıpa deliğin üzerine yerleştirildikten sonra, iki günlük test süresi de kazasız belasız atlatıldı. Yapılan açıklamaya göre delikten şu an petrol sızıntısı yok. Ancak her şey sona ermiş değil.

Haberin Devamı

Tıpanın petrol kuyusunda yaratacağı basıncın başka yerlerde sızıntı oluşturup oluşturmayacağı ise gergin bir şekilde bekleniyor. Eğer kuyunun yapısı basınca dayanamazsa okyanus tabanında başka yerlerde sızıntı yaşanması olasılığı var. Bu da tıpanın yerinden çıkarılmasına ve her şeyin başa dönmesine sebep olacak. Yerleştirilen tıpa şimdilik sızıntıyı engellese de geçici bir önlem olacak.

BP, sızıntının yakınlarında iki adet kuyu açıp buradan kum ve çamur pompalayarak, petrol kuyusunu tamamen kapatacak. Bu işlemin Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor. Petrol kuyusu tamamen kapatılsa bile yine her şey bitmiş olmayacak. Körfeze yayılan 700 milyon litre petrolün temizlenmesi için yıllarca sürecek bir temizlik yapılması gerektiği belirtiliyor. Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı