Ekonomi BP'ye 20 milyar dolar ceza

BP'ye 20 milyar dolar ceza

Paylaş
BP'ye 20 milyar dolar ceza

BP'ye 20 milyar dolar ceza

İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının sebep olduğu çevre kirliliğinden etkilenen kişi ve kurumların zararlarını tazmin etmek amacıyla oluşturulacak bağımsız fona 20 milyar dolarlık ödeme yapmayı kabul etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, BP’nin sorumluluğunun 20 milyar dolarla sınırlı kalmayacağını ve fonun, 11 Eylül’de hayatını kaybedenlere yapılan ödemeleri yöneten hukukçu Kenneth Feinberg tarafından idare edileceğini belirtti. Karar, ABD Başkanı Barack Obama ve BP’nin üst düzey yöneticilerinin buluştuğu, Beyaz Saray’da düzenlenen toplantıda alındı.

Obama: Cezasını çekecekler

Obama, petrol sızıntısının olduğu bölgeye yaptığı iki günlük ziyaretten sonra Beyaz Saray’daki Oval Ofisi’nde yaptığı ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında, ham petrol sızıntısının bölgede büyük zarara, halkta da kızgınlığa sebep olduğunu belirterek, BP’nin, düşüncesizliğinin cezasını çekmesi gerektiğini söylemişti. Obama’nın konuşmasının ertesi günü düzenlenen toplantıya iki taraf da güçlü avukat ordularıyla katıldı. Toplantıdan önce CNN’e konuşan Beyaz Saray danışmanı David Axelrod, tüm hukuki araçları kullanacaklarını söylemişti.

ABD Başkanı Obama önceki günkü halka seslenişinde bütün Amerikalılara petrole güvenmekten uzak durmaları ve alternatif enerji kaynakları geliştirmeleri çağrısı da yaptı. Obama, petrol sızıntısından zarar gören körfez devletlerinin toparlanmasını sağlayacak uzun vadeli bir restorasyon planı için de söz verdi.



Körfez kıyılarının düzelmesi için devletler, yerel halk, kabileler, balıkçılar ve körfez sakinleriyle ortak bir yenileme planı geliştirmek için eski Mississippi Valisi, şimdi Donanma Sekreteri olan Ray Mabus’la görüşeceğini belirten Obama, “Bugün körfeze bakınca oradaki hayatın siyah petrol bulutuyla tamamen tehdit altında olduğunu görüyoruz. Ne kadar sürerse sürsün bu sızıntıyla, her şeyimizle mücadele edeceğiz. BP neden olduğu zararı ödeyecek. Biz de Meksika Körfezi’ndeki insanların bu trajediyi atlatmaları için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Petrol sızıntısı sorununun mevcut teknolojiyi test ettiğini ve sınırları zorladığını söyleyen Obama, yönetim olarak sızıntıya müdahale etmek için teknolojik imkânları bulunmadığını, bu nedenle soruna müdahale etmek açısından daha uygun teknolojiye sahip olan BP şirketini bölgedeki çalışmalarını daha iyi yapmaları için zorladıklarını söyledi.

Günde 7.2 milyon litre

İngiliz petrol devi BP’ye tepkiler giderek büyüyor. SeizeBP.org hareketinin temsilcileri önceki gün Beyaz Saray’ın önünde pankart açtı. Grubun talebi, hükümetin BP’nin servetine el koyması ve servetin körfez civarındaki eyaletlerde felaketten etkilenmiş insanlarca idare edilmesi yönünde. Son tahminlere göre körfeze günde 45 bin varil (7.2 milyon lt.) petrol sızıyor ve petrol körfeze kıyısı olan eyaletlerin sahillerine kadar ulaştı.

(Radikal)

2

Haberin Devamı