Sağlık Bradiaritmi nedir? (Ani kardiyak ölüm nedir?)

Bradiaritmi nedir? (Ani kardiyak ölüm nedir?)

Paylaş
Bradiaritmi nedir? (Ani kardiyak ölüm nedir?)

Fiorentina'nın kaptanı ve İtalya milli takımının oyuncusu Davide Astori'nin ölüm sebebinin Bradiartimi olduğunun açıklanması ile beraber herkes Bradiartimi nedir? Bradiaritminin nedenleri nelerdir? diye sormaya başladı. 31 yaşındaki genç futbolcunun ölümüne sebep olan Bradiartimi nasıl ortaya çıkar? Bradiartimi hangi yaşlarda tehlikelidir? Ani kardiyak ölüm nedir? İşte detaylar...

Futbol dünyası Davide Astori'nin ölümü ile sarsılmıştı. Uykusunda hayatını kaybeden oyucunun ölüm sebebinin Bradiaritmi olduğu açıklandı. Birçok kişi Bradiaritmi nedir? Ani kardiyak ölüm nedir? diye sormaya başladı.

BRADİARİTMİ NEDİR?


Yavaş ritimli atımları izleyen çok ağır kardiyak ritimli aritmi. Bradiaritmi kalp ritminin giderek olması gerekenin altına düşmesidir.

BRADİARİTMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?


Kalp ritminin düşmesi ile beraber baş dönmesi, bilinç kaybı, göğüs kafesinin arkasında ağrıya neden olabilir.


ANİ KARDİYAK ÖLÜM NEDİR?


Kardiyoloji Bölümü’ndenDoç. Dr Kani Gemici'nin yazısına göre; belli bir rahatsızlığı olmayan kişilerde, beklenmedik bir şekilde ve şikayetlerin başlamasıyla kısa süre içinde (genellikle 1-2 saat içinde) oluşan ölüme, ani kardiyak ölüm denir. Ölüm 1-2 saat içinde, hele dakikalar içinde oluşuyorsa, büyük bir olasılıkla (yüzde 90-95) aritmiye bağlıdır.


ANİ KARDİYAK ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRAN DURUMLAR


Bazı kalp hastalıkları ani kardiyak ölüm riskini artırır. Doğumsal kalp hastalıkları, bazı ilaçlar da riski artıran unsurlardır.


ANİ KARDİYAK ÖLÜMÜN YAŞI VAR MI?


Ani Kardiyak ölümlerde belli bir yaş yoktur. Ani kardiyak ölümlerin yüzde 19’u, 1 ila 15 yaş arası çocuklarda görülür. Genel sıklığı erişkinlerle kıyaslandığında oldukça düşüktür. Erkeklerde ani kardiyak ölüm kadınlara oranla 3- 4 kat daha sıktır. Ani kardiyak ölümlerin yüzde 70’inde altta yatan neden, koroner arter hastalığıdır. Bu hastalığın risk faktörleri olan hipertansiyon, diyabet, sigara, aile anamnezi, obezite, sedanter yaşam aynı zamanda ani kardiyak ölümler için de geçerlidir. Ani ölüm riskini azaltmak için tüm bu risk faktörlerinin kontrolünden geçmek gereklidir.

OTOPSİ RAPORUNDA BUNLAR YAZIYORDU

31 yaşındaki futbolcunun, elde edilen ilk bulgular doğrultusunda "büyük olasılıkla doğal sebeplerle öldüğü" ifade edildi.
"Herhangi bir makroskobik bulgu olmaksızın, muhtemel bradiaritmi kaynaklı ani kardiyak ölüm" ifadesinin kullanıldığı otopsi raporuna göre Astori, büyük ihtimalle kalbinin yavaşlayarak durması sebebiyle yaşamını yitirdi.

Kesin tanı için histolojik inceleme yapılması gerektiği belirtilen raporda, araştırmaların 60 gün içinde gerçekleşeceği de aktarıldı.

Savcının imzaladığı izin kağıdıyla futbolcunun naaşı ailesine teslim edildi. Astori’nin cenaze töreni 8 Mart Perşembe günü Floransa’da düzenlenecek. Ailenin isteği üzerine törenden herhangi bir fotoğraf veya görüntü alınmasına izin verilmeyecek.

Haberin Devamı