Yaşam Brown: İstanbul'a ilgi duyuyorum

Brown: İstanbul'a ilgi duyuyorum

Paylaş
Brown: İstanbul'a ilgi duyuyorum

Dünyaca ünlü yazar Dan Brown, İstanbul'un kozmopolit yapısı nedeniyle ilgi çekici bir şehir olduğunu söyledi

ABD’li ünlü yazar Dan Brown İstanbul'da gazetecilerle biraraya geldi. Bugüne kadar Da Vinci Şifresi, Melekler ve Şeytanlar, Kayıp Sembol, Dijital Kale, İhanet Noktası kitapları yayımlanan Brown'un son kitabı " Kayıp Sembol".

Türkçe baskısı çıkmadan önce dünyanın birçok noktasında yayınlanan kitap, ilk olarak 6.5 milyon adet basıldı. Bu sayının 5 milyonu Eylül 2009'da ABD'de satışa sunuldu. Türkiye'de Eylül ayında kitapçı raflarında yerini alan " Kayıp Sembol ", Dan Brown takipçilerinin merakla beklediği bir kitap.

"CIA'DE ÇALIŞMADIM. BELKİ BİRGÜN ÇALIŞMAK İSTERİM"

Türkiye'deki yayıncı firma Altın Kitaplar'ın 50 . yıl gecesine katılmak için İstanbul'a gelen Brown, gazetecilerin " Kayıp Sembol " ve diğer konularla ilgili sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin kendisini tanımadıkları yönündeki sorusunu da yanıtlayan Brown, daha önce CIA'de şifre kırıcı olarak çalıştığı yönündeki haberlere "CIA'de çalışmadım. Belki birgün çalışmak isterim" diye yanıtladı.

Sembollere olan merakının babasından kaynaklandığını dile getiren Brown, Noel'lerde babasının çam ağacı altına hediye yerine şifreler bırakıp kendisini yönlendirdiğini kaydetti. Şifreler üzerine kitap yazmayı buna bağlayan Brown, Da Vinci Şifresi kitabının bu kadar büyük bir başarı elde etmesine ilişkin ise, "Bu başarıyı hiçbirimiz hayal etmemiştik. Okuyucularımla gurur duyuyorum " dedi.

NASIL YAZIYOR?

Bir kitabı yazarken nasıl aşamalar katettiğine ilişkin bir soruya ise Brown, "Başlarken önce fikirlerden yola çıkarak araştırma yapıyorum. Kayıp Sembol'ü yazarken Washington'da bulundum. Her türlü ayrıntıya dikkat ederim. Kitabımda ismi geçen yerlere giderim" dedi.

"SON KİTABIM YAZILMASI EN ZOR OLAN KİTAPTI"


"Da Vinci Şifresi", "Melekler ve Şeytanlar " üçlemesinde en çok hangi kitabın kendisini uğraştırdığı sorusuna ise Brown, "Bu soru anne ve babalara en çok hangi çocuğunuzu seversiniz diye sormak gibi birşey. Bu son kitabım yazılması en zor olan kitaptı. Kitapta anlatılan yeni bir bilim dalı söz konusu. Hepsi de doğru. Bunları anlamam için epey bir zaman gerekti.

Bu kitap yaklaşık 6 yıl sürdü. okuduğunuzda bilimin, dinin geleceği ve insanın Tanrı ile arasındaki bağı ve bunları anlatmanın zorluğunu anlayacaksınız. Kitabın giriş bölümünü okuduğunuzda pek çok ritüel ve din var. Hepsi de birebir doğrudur" dedi.

"VATİKAN'IN KARA LİSTEYE ALMASINA ŞAŞIRMADIM"

Yazdığı kitaplar nedeniyle Vatikan'ın tepkisini çektiği ve kara listeye alındığı hatırlatılan Brown, "Şaşırmadım. Bu benim için problem değil. Bu tartışmaların olması her zaman iyidir" dedi.

Kitaplarında gizli tarikatlara neden yer verdiği de sorulan Brown, "Bana göre gizli tarikatlar ve bilmediğimiz şeylere ilgi duyuyoruz. Bu da dinlerin özünde olan birşeydir. Dinler de bu gücün ne olduğunu anlamaya çalışır" şeklinde konuştu.

MEHMET ALİ AĞCA'DAN TEKLİF GELDİ Mİ?

Halen cezaevinde yatan ve 11 Ocak'ta tahliye olacak Mehmet Ali Ağca'nın kendisiyle ilgili bir kitap yazma teklifinde bulunup bulunmadığı sorusunu da yanıtlayan Brown, "Bunu bilmiyordum. Kim olursa olsun ben kimseden fikir almıyorum. İster Başkan ister başka biri olsun. Bana çok fazla mail geliyor bu mailleri direk yayıncıma yolluyorum" dedi.

"BİR SONRAKİ KİTAP İÇİN ARAŞTIRMA YAPIYORUM"

Yeni bir kitap üzerinde çalışmaları olup olmadığı sorusuna ise Brown, "Bir sonraki kitap için halen araştırma yapıyorum. Büyük olasılıkla içinde Robert Langdon olacak " dedi.

Birkaç gün daha burada olduğunu ve araştırma yapacağını kaydeden Brown, "Türk sanatı, Türk mimarisi ve Türk tarihiyle ilgileniyorum. Açıklamayacağım mekanlarda bu konularda araştırmalarım olacak. Zamanda ne kadar geri giderseniz doğu fikirlerinin o kadar ilginç olduğunu görüyorsunuz " dedi.

"İSTANBUL'A İLGİ DUYUYORUM"

Türkiye'nin ve İstanbul'un ilgisinin çektiğini kaydeden yazar, "İstanbul'un oldukça karışık, kozmopolit bir tarihi ve dini geçmişi var. Ben de bunlara ilgi duyan bir insanım. Bu nedenle İstanbul'a ilgi duyuyorum" şeklinde konuştu.

SHAKESPEARE, JOHN STEINBECK OKUYOR

Hayranı olduğu yazarlarla ilgili de konuşan yazar, "Kurgu olmayan araştırma kitapları okuyorum. Shakespeare'i severim. John Steinbeck okurum. Çok yakın bir zamanda da bazı Türk yazarları okumak istiyorum" dedi.

KAYIP SEMBOL'DE BİR TÜRK HAPİSHANESİ

Kayıp Sembol'de bir Türk hapishanesine yer verdiğine ilişkin de konuşan Brown, "Bu Türk hapishanesini ziyaret etmedim. Türkiye ilgi duyduğum bir ülke. Midnight Express filmi vardı hatırlarsınız. Ancak bu hapishane Midnight Express'teki gibi değil. Bu hapishane karakter için iyi bir değişim geçirebileceği bir mekan " dedi. Yazar, daha sonra son kitabı olan " Kayıp Sembol" ü imzaladı.

Pınar ÇITAK KOYGUN/İSTANBUL (DHA)

5

Haberin Devamı