Hakan Çelik Brüksel zirvesinden beklentim olumlu
HABERİ PAYLAŞ

Brüksel zirvesinden beklentim olumlu

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kritik Brüksel ziyareti başladı. Bugün hem Avrupa Birliği hem de NATO ile ilişkilerin seyri bakımından önemli kararlar alınacak.

Erdoğan Almanya ve Avusturya’ya Türkiye’nin kararlılık mesajlarını göndererek yola çıktı.

Avusturya Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecini bitirmek için en yoğun çaba gösteriyor, her fırsatta Ankara’yı dışlamaya çalışıyor. Türkiye de bir süredir aynı biçimde karşılık veriyor. Türk tarafı Avusturya’nın NATO ile işbirliği programına katılmasını bloke ediyor.

Bu mesele dün gündeme gelince Erdoğan “Bloke eden bloke olur, olay bu kadar basit” yanıtını verdi.

Bu gerilim yaşanırken Türkiye’nin blokajını aşabilmek için NATO’nun ara formül bulduğu söylendi. Gelen haberler doğruysa örneğin üçüncü bir ülkeyle işbirliğine dair karar alınabilmesi için bütün üyelerin oybirliği aranmayacak.



Almanya ile de bir dizi konuda restleşme yaşanıyor. Almanya Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını tanıma kararı alması, PKK ve FETÖ mensuplarına kucak açılması ve referandum sürecinde bakanların kampanyasına izin verilmemesi Ankara’nın sabrını taşırdı.

Türkiye bir süredir Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ne gelmelerini engelliyor. Berlin hükümeti bu durumu aşmak için Ürdün veya bir başka bölge ülkesinde üs arayışlarında. Konu NATO zirvesinin de gündeminde olacak.

Erdoğan “Giderlerse güle güle deriz” diyerek noktayı koydu. Erdoğan’ın Ankara’nın haklılığını güçlü şekilde vurgulaması son derece doğru oldu. Avrupa bu tepeden bakan üslup ve dışlayıcı politikalarla Türkiye ile ilerleme sağlayamayacağını anlamalı.



Erdoğan bu ülkelerle tartışmadan bağımsız olarak AB ile ilişkilerin geleceği konusunda kapıyı açık bırakan tutum içinde. AK Parti Kongresi’nde bunu gösterdi. “Tercihimiz AB ile yola yürümektir” dedi. Bugün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Erdoğan ile bir araya gelecek.

Üçlü zirveden olumlu sonuç çıkacağı görüşündeyim. Taraflar eleştirilerini tekrarlayacak ancak “Yola devam” kararı alacaklardır. İngiltere’nin AB’den ayrılması Avrupa’yı ciddi olarak zayıflattı.

Rusya’nın oluşturduğu tehdit ve mülteciler sorunu Avrupa’nın tek başına başa çıkabileceği meseleler değil.

Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı var. Ben Brüksel’de bunun teyit edileceğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder