Yaşam Bu 10 şeyi iş görüşmesinde asla söylemeyin

Bu 10 şeyi iş görüşmesinde asla söylemeyin

Paylaş
Bu 10 şeyi iş görüşmesinde asla söylemeyin

İş görüşmelerinde neler söylenmeli ya da neler söylenmemeli diye şöyle bir Google'da tarama yapsanız yüzlerce tüyo ile karşılaşırsınız. İngiltere'de kişisel kariyer yönetimi konusunda uzman Corinne Mills'in bu konudaki tavsiyeleri çarpıcı. Eski işvereniniz ya da patronunuz aleyhinde konuşmayacaksınız. İş görüşmesi sırasında kötü seçilmiş bir açıklamayla tüm umutları bir anda yok etmemek için bunlara dikkat:

ÇAĞRI BİLGİN

Haberin Devamı

cagri.bilgin@posta.com.tr twitter.com/cagribilgin

1) Üzgünüm geciktim!

Bu sizin dakik olduğunuzu söylemenizle aynı şeydir ve hiç gereği yoktur. Zaten görüşmeye zamanında gidememişseniz hiç gitmeyin daha iyi. Ne yapın ne edin, üzgünüm geciktim demek durumuna düşmeyin. 10 dakika erken gelmek de zayıf bir izlenim bırakır. Zamanınızın en az onların ki kadar değerli olduğunu hissettirin.

2) Sizin yıllık izin ya da hastalık politikanız nedir?

En talihsiz sorulardan birisidir. Kaytarmaya çalıştığınız daha ilk günden ortaya çıkar. Çalışma isteğiniz konusunda ciddi kuşkular uyandırabilir. Aman sormayın!

3) Çıkışta bir şeyler içmeye gidelim mi?

Görüşmeniz ne kadar iyi giderse gitsin veya görüşme sahibiyle ne kadar birbirinize ısınırsanız ısının sakın ha böyle bir teklifte bulunmayın. Hatta, aynı gün evleneceğinizi veya ikinizin de futbola acayip ilgisi olduğunu keşfetseniz bile bu tekliften uzak durun. Çünkü aranızdaki ilişki hala profesyonel boyutta. Bu yüzden, özel hayatınızı sunmanız gereken her türlü aktiviteden kaçının.

Haberin Devamı

4) Din ve politik görüş bildirmek

Aynen bir kız arkadaşınızla ilk buluşmanız gibi, din ve politik konuları konuşmanın zamanı değil. Bir din adamı veya politikacı olmadığınız sürece asla bunu mülakata taşımayı istemezsiniz. Çok dikkatli olun!

5) Gereksiz şaka yapmayın ve kahkaha atmayın

Çok güzel bir şaka yapılmış olabilir. Bu şakaya gülmeniz normaldir fakat asla gülmekten karnınıza ağrılar veya gözlerinize yaşlar dolacak seviyeye gelmeyin. Profesyonellikten uzaklaşmayın. Eğer kendinizi bu krizden alamıyorsanız sadece derin bir nefes alın ve bu işi alamadığınız takdirde ne kadar kötü hissedeceğinizi düşünün.

6) Son patronum tam bir aptaldı

Eski patronunuz ne kadar kötü olursa olsun asla onun hakkında kötü şeyler söylemeye kalkmayın. Bu sizin sadece olgun olmadığınızı göstermez. Aynı zamanda eski patronunuzun hangi derecede görüşme yaptığınız insanla bağlantılı olduğunu bilemediğinizden dolayı başınız belaya girebilir.

7) Siz de çok sevimlisiniz!

Mülakat yaptığınız kişi size iltifat edebilir. Hatta çok sevimli olduğunuzu da söyleyebilir. Fakat, bir mülakatta hiçbir seviyeden flört -imalı veya açık- asla olmamalıdır. Özellikle de aynı mülakatta bu durum iki kere yaşanmamalıdır. Bu nedenle her türlü iltifata sadece gülümsemekle yetinin, asla karşılık vermeyin.

Haberin Devamı

8) Gereksiz konuşmayın

Eğer gerçekten açıklamanız gereken özel bir durumunuz varsa çok fazla detay vermeden konuşun. Aksi halde karşınızdaki kişi kendini rahatsız hisseder. Çok güzel bir mülakat olmasına rağmen, çok gereksiz bilgiler verdiğiniz için o pozisyona tercih edilmeyebilirsiniz.

9) Of sıcak bastı beni!

Kendinizi sürekli yelpazelemeyin. Bu durum rahatsız edicidir. Eğer potansiyel utanç verici bir probleminiz varsa ona önlem alın. Kat kat giyiniyorsanız kazağınızın altına uygunsuz şeyler giymeyin. Ve “Of sıcak bastı, burası çok sıcakmış” gibi gereksiz açıklamalardan sakının. Sadece basitçe kazağınızı çıkarmanız yeterli.

10) Oranızı buranızı kaşımayın

İş görüşmesi sırasında ellerinize azami dikkat etmeniz gerekiyor. Karşınızdaki ellerinizi takip etmek isterken size konsantre olmaktan uzaklaşabilir. Hele saçınızı, sakalınızı, kolunuzu ya da bacağınızı kaşımaya kalkmayın, kaşıntıdan ölseniz de sakın kaşınmayın. Mülakatın sonunda elinizi gönül rahatlığıyla uzatabilmek için elinizin hijyen açısından sıkıntı yaratmayacağını göstermek zorundasınız. Yani mülakatlarda profesyonel olmayan ve garip hareketlerden özellikle hijyen konusunda kaçınmalısınız.

Haberin Devamı

(11.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)