Gündem 'Bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz'

'Bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz'

Paylaş
'Bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz'

'YGS'de şifreli soru kitapçığı' olayını ortaya çıkaran eğitimci: ÖSYM Başkanı'nın açıklaması kamu vicdanını rahatlatmaz

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki şifre skandalını ortaya çıkaran isimlerden Artvinli Dershane Yöneticisi Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in bugün yaptığı açıklamaların kamuoyu vicdanını tatmin edici olmadığını belirterek, "İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmıyorum" dedi.

>>> İŞTE ÖSYM BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI

Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in bu sabah yaptığı açıklamaları dikkatle takip ettiklerini, master kitapçığın kopya edilmiş şeklinin basına verildiğini öğrendiklerini söyledi. Akyüz, “Biz basına verilen bu kitapçıkta böyle bir şifreleme olduğunu iddia ettik. Bunu da basın irdeleyerek doğruladı. ÖSYM de doğruladı. Şimdi ÖSYM Başkanı bu master kitapçıktan yapılan çoğaltmada bu şifrenin olduğunu, bunun bütün testlerde bulunduğunu ve bu şifre ile soruların yüzde yüzünün çözülebileceğini söyledi. Ben öyle anladım.

O zaman bizim üzerinde çalıştığımız ancak henüz çözemediğimiz Türkçe, Sosyal ve Fen Bilimlerindeki bazı şifrelerin de ne olduğunu açıklasınlar. Ben mevcut bu şifre üzerinden doğru yanıtın yerini değiştirdiğim zaman şifre otomatikman bozuluyor. Yapılan açıklamada kişi adına basılan kitapçıkların internet ortamına verileceği ve herkesin internet ortamında kendi kitabına ulaşabileceği söylendi.

'O KİTAP OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAYACAĞIZ?'

Şimdi ben diyorum ki; öğrencinin kullandığı kitap olup olmadığını nereden anlayacağız. Bunu anlamamız için bağımsız bir kurul, bilirkişi, akademisyen ve gazeteciler huzurunda 81 ilden değişik salonlardan değişik şahıslar adına bizzat kullandıkları kitapçıklarla inceleme yapılmasını bekliyorum. Tatmin edici bir şekilde değerlendirme yapılmadıkça bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz" dedi.

Haberin Devamı

'BU ÖNERİMİ UYGULASINLAR'

Önerisinin uzun zaman alabileceğini ifade eden Akyüz, “Ama kamunun vicdanının rahat edebilmesi ancak böyle mümkündür. Ben kendim de sınava girdim. Benim kitapçığımda soruların cevaplarının hangi şıkta olduğunun tamamını hatırlama şansım yok. Benim kitapçığım elektronik ortamda ise bunun cevap şıklarının değiştirilmesi ve öyle yayınlanması da mümkündür.

Bir örnek vermek gerekirse; matematikte 1’inci soruda 8,10,6,4 ve 2 olarak yer alan cevap şıkları var. Bu şıkların yerini değiştirsem ve 8,6,10,4 ve 2 gibi yapsam veya bir kaydırma ile yapsam cevap değişiyor, şıkkı değişiyor ve şifre bozuluyor. Öğrenci nasıl hatırlayacak cevabın B veya C şıkkında olduğunu. Rakamı hatırlar ancak yerini hatırlayamaz.

'ÜZERİNDE İŞLEM YAPILAN KİTAPÇIĞA BİZZAT BAKILMALI'

Yani ancak kendi kitapçığını görünce hatırlar. Kamu vicdanının rahat olmasını istiyorlar mı? İstiyorlarsa bu şahsıların kitapçıkları çıkarılır kamuoyu önünde. Ben kendi kitapçığımı görünce doğruluğunu anlarım. Üzerinde işlem yaptığım kitapçığı bizzat göreceğim ki şifreye uygun olup olmadığını anlayayım" diye konuştu.

Haberin Devamı

'AÇIKLAMADA TUTARSIZLIK VAR'

İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmadığını da vurgulayan Akyüz, “Şifre olasılığı, master kitaptan çoğaltılan ve basına verilen kitapçıkta ne kadar varsa, internet ortamında yayınlanacak kitapçıklar üzerinde de o kadar vardır. ÖSYM başkanımız 'şifreleme bütün sorularda olması lazım' diyor. O zaman Türkçe’de ben bunu çözemedim. Onu da onlar çözüp versin bize. 'Bunun kuralı budur' desinler. Bir kere burada bir tutarsızlık var. Onu bilmiyoruz. Onunla ilgili bir bilgi verilmiş değil.

Master kitapçıkta bu şifreleme bu kadar tutabiliyorsa 40 sorunun 40’ı da bu kurala göre uyabilir ve sonuç bulunabilir diyor. Bu bulunabiliyorsa basına verilen bu şekilde uyarlanabildiyse, ayarlanabildiyse o zaman şahsa ait kitapçık da yeniden düzenlenebilir elektronik ortamda. Zaten bir günde verileceğini söylemiyor. Günler alabilir diyorlar" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Şifreleme sistemini ortaya çıkaran kişilerden Avukat Ayla Varan ise, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılğı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Yargısal bir süreç devam ederken bizim artık bir değerlendirme yapmamız uygun olmaz. Biz bir tespiti ortaya koyduk. Tespitimizle ilgili haklılığımız da görüldü. Bundan sonra değerlendirmeyi eğitimciler ve bu işin uzmanları yapsın" diye konuştu.

Ziya AKYILDIZ - ARTVİN - DHA