Yaşam Bu adam 48 yıldır gazete biriktiriyor! Avukatlar ve bilim insanları da evine geliyor

Bu adam 48 yıldır gazete biriktiriyor! Avukatlar ve bilim insanları da evine geliyor

Paylaş
Bu adam 48 yıldır gazete biriktiriyor! Avukatlar ve bilim insanları da evine geliyor

Muş’un Varto ilçesinin Çaylar köyünde çiftçilik yapan 67 yaşındaki Nazım Uzunboylu, günde 6-7 gazete okuyor ve 48 yıldan beri aldığı tüm yayınları arşivliyor

Muş’un Varto ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan bin nüfuslu ve 85 haneli Çaylar köyünde çiftçilik yapan 67 yaşındaki Nazım Uzunboylu, günde 6-7 gazete okuyor.

48 yıldan beri aldığı tüm yayınları arşivleyen adam, 24 odadan oluşan evinin bir odasında biriktirdiği gazete arşivinden adli olaylar için gelenlerle öğrenciler, bilim insanları ve avukatlar yararlanıyor.

"HİÇ ARA VERMEDEN GAZETE BİRİKTİRMEYE BAŞLADIM"


Evli ve 4 çocuk babası Nazım Uzunboylu, kendisinin okur olduğunu söyleyerek, “1966 depremi nedeni ile Ankara Gölbaşı Ortaokulunda okudum. Orda Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yatıp kalkıyordum. Gazete okuduk, dergi okuduk. 6. filo gösterilerine katıldım. Beni okuldan attılar. O vesile ile hiç ara vermeden buraya kadar geldik. 1969 yılından hiç ara vermeden günlük gazeteleri biriktirmeye başladım” dedi.

BİR ODAYI GAZETE ARŞİVİNE AYIRDILAR


Her gün satın aldığı 6-7 gazeteyi okuduktan sonra arşivleyen Nazım Uzunboylu, önemli haberler hakkında ajandasına notlar düşüyor. Eşi Gülbahar’la birlikte evlerinin bir odasını gazete arşivine ayıran Uzunboylu, 2001 yılında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Uzunboylu, hastaneden çıktıktan sonra gazete okumaya ve arşivlemeye devam etti.

"GAZETELER DELİL OLARAK KULLANILIYOR"


Almanya’da yaşayan iki çocuğunu ziyarete gittiğinde ise bu kez Alman gazetelerini arşivleyen Nazım Uzunboylu, "Gazete arşivim, faili meçhul cinayetler, trafik kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına, avukat, bilim insanı ve öğrencilere ışık tutuyor. Son iki ayda Diyarbakır’a sadece 400 gazetenin fotokopisini verdim. Bu gazeteler birer delil olarak kullanılıyor. Bugüne kadar yüzlerce kişiye yardım ettim. Özelikle Avrupa’da iltica edenlerin bazıları isimleri geçtiği için onlara da verdim. Ama gazetelerim bazen gelmediği zaman perişan oluyorum. 48 yılda biriktirdiğim gazetelere gözüm gibi bakıyorum. Onların yıpranmaması için odayı havalandırıp gazete ve dergilerin tozunu eşim alıyor. Bu çok değişik ve güzel bir duygu. Ben ölürsem çocuklarımın bunu sürdürmesini istiyorum" diye konuştu.


"Ben yerde gazete bulsam alıp arşivime koyarım" diyen Nazım Uzunboylu, gazetelerini muhafaza etmek için çelik bir baraka düşündüğünü, onları barakanın içinde tarihlerine göre düzenlemek istediğini ve yangına karşı çok tedbirli olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı