Cumartesi Postası Bu ayakkabıları erkekler alıyor!

Bu ayakkabıları erkekler alıyor!

Paylaş
Bu ayakkabıları erkekler alıyor!

Gece hayatını seven de, gündüz şık olmak isteyen de onun ayakkabılarını giyiyor.Erkekler kız arkadaşlarına onun ayakkabılarından hediye ediyor

Röportaj: Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Ayçin Aydoğan bu aralar herkesin ayağında gördüğüm rengarenk ayakkabıların yaratıcısı... Küçüklüğünden beri çizime merakı olan Ayçin Aydoğan, çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra modayla haşır neşir olmuş. Yurtdışında üretilen üzeri boyalı ayakkabıları görünce de “Bu ayakkabıları ben de tasarlayabilirim” diyerek kendi markası OyeeDesign’ı yaratmış.

Şimdilik www.oyeedesign.com ‘dan sipariş üzerine çalışan Ayçin Aydoğan’ın ayakkabıları Bağdat Caddesi’ndeki Cassette Butik’te satılıyor.

Sizin rengarenk ayakkabılar yapma maceranız nasıl başladı?

Aslında turizmciyim. İstanbul Üniversitesi Turizm Bölümü mezunuyum. Okul hayatım boyunca turizm sektöründe şarap uzmanı olarak çalıştım. Hep İstanbul’un iyi yerlerinde çalıştım. Ancak çocukluğumdan beri çizime büyük kabiliyetim vardı. Annem ve teyzelerim gibi... Hayatımı hep çizim yaparak kazanmak istiyordum. 2001 yılında Beyoğlu’nda dövme stüdyosunda çizim yapmaya başladım. Şimdi de ayakkabıları şık yapıyorum.

İyi dövme çiziyorum, bari ayakkabılara da dövme mi yapayım dediniz?

Hayır öyle olmadı. Dövme stüdyosunda çizim yaparken çeşitli sektörlerden birçok kişiyle tanıştım. Orada çalıştığım 4 yıl boyunca iş teklifleri gelmeye başladı. Bunlardan biri de moda tasarımdı. Dövme stüdyosu macerası bitince 2004’te moda tasarıma yöneldim.

Dövmeciyken kumaşlara nasıl adapte oldunuz?

Başlarda kolay olmadı tabii. Hep getir götür işiyle uğraşıyordum. Ama bu eziyet gibi düşünülmesin... İşi öğrenmek için bu gerekliydi. Baskıya da, kumaşçıya da ben gidiyordum. Kumaşa yapılan baskı tekniklerini, kumaşta kullanılan boyaları, kumaşın üzerine kombinlenen diğer materyalleri görünce ufkum git gide açıldı. Bunları öğrendikten sonra tasarım ve baskı deseni çalışmaya başladım. Anlayacağınız detaylı bir şekilde her şeyi öğrendim. Bir gün internette gezinirken yabancı bir sitede bugün benim yaptığım ayakkabıların benzerlerini gördüm. “Ben de bunu yapabilirim” dedim.

Hemen ayakkabıyı alıp elinize boyayabildiniz mi?

Hayır, nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu. Çünkü derinin üstünde nasıl bir boya kalıcı olur, nasıl çalışılır bilmiyordum. Yoksa yaptığım desen 3 gün sonra ayakkabının üzerinden akabilir. Sağlamlığı garanti etmek gerekiyor. Hemen araştırmaya başladım ama 1 sene oyalandım. 2009 yılında deri kalitelerini, tabanları, boyaları deli gibi araştırdım. Bulduklarım üzerinde denemeler yaptım. Bu işi tamamen çözmem neredeyse 1 yıl sürdü. Şu an bu işi benden daha iyi yapacak bir ikinci kişi yok!

İlk yaptığınız ayakkabı neydi?

Bir ayakkabının üzerine Superman yapmıştım. Çok yokluk içinde yaptığım bir ayakkabıydı. Fazla malzemem yoktu ama “Deride bu boya sağlam olur” dediğim bir ayakkabıydı. Ayakkabı çok güzel oldu, ama iki kere dışarı çıktığımda ayakkabının rengi gitti.

Ne hissettiniz?

Bu görüntüyü tutturabiliyorsam yurtdışında da bu yapıldıysa ben bu işi kesin yapmalıyım, yapacağım da dedim. Yaptığım ayakkabılarla dışarıda geziyordum, kalabalık yerlere gidiyordum. Tuvalet sırasında kızlar ayakkabılarıma bakıyor mu diye inceliyordum. Kafalarını döndürüp ayakkabılarımı inceliyorlar birbirlerini dürtüyorlardı. O zaman doğru yoldayım dedim. Şimdi de yeni bir ayakkabı tasarladığımda inanılmaz heyecan duyuyorum, saatlerce uyumadığım, sabahladığım oluyor. Ama bu bana yorgunluk vermiyor, çünkü istediğim işi yapıyorum.

Ayakkabıları nerede yapıyorsunuz?

Sadece ayakkabı yapmıyorum. Bu işe başladığımda t-shirt de yapıyordum. Oyee Design’da şimdilik ayakkabı yapıyorum. Ama ileride pek çok farklı tasarımlar hayatımızda olacak. Evin bir odasını atölye yaptım. Genelde gece çalışıyorum. Gündüzleri de uyuyorum. Bağdat Caddesi’ndeki tasarım kıyafetler, ayakkabılar satan Casette adlı dükkana yapıyorum. Orada da satılıyor.

Piyasada başka sizin gibi ayakkabı boyayan ya da boyalı ayakkabılar satan yok mu?

Var, bazı ayakkabılar ama benim yaptığım ayakkabıların üstü baskı gibi oluyor, hiç fırça izi olmuyor ve insanlar bu ayakkabıları benim elde yaptığıma inanmıyorlar. Deri ayakkabının ömrü ne kadarsa üzerinde yapılan çizim de o kadar uzun süre kalıyor.

Size istediğimiz ayakkabıyı getirsek üstüne çalışır mısınız?

Hayır. Çünkü benim çalıştığım ayakkabı mat dana derisi olmalı. Boya en iyi onun üstünde duruyor. Zaten yapılmış ayakkabılar var. İnternet siteme (www.oyeedesign.com) girip oradan beğeniyorlar ve bana sipariş ediyorlar. Siparişe göre istenileni çizmesem de benim çizimlerim üzerinde veya ayakkabı rengini değiştiriyorlar. Mesela bir kalp var diyelim kalp başka bir renk olabilir. Ya da yanına şu yazıyı ekler misin diyorlar onu yapıyorum. Ama tabii aklıma yatan bir tasarım önerirlerse onu yapabilirim.

Kaç numara ayakkabılar yapıyorsunuz ve fiyat aralığı ne?

35-42 arası. 250 liradan başlıyor, en pahalı ayakkabım 500 TL. Onu da satmaya kıyamıyorum. O ayakkabıyı 45 saatte falan bitirdim. Siparişe göre de fiyat değişebiliyor.

En çok kadınlar mı, erkekler mi alıyor?

İşin başında tahmin edemediğim tek şey buydu. En çok erkekler alıyor. Kız arkadaşlarına hediye ediyorlar!

3

Haberin Devamı