Gündem Bu bakkalda para geçmiyor

Bu bakkalda para geçmiyor

Paylaş
Bu bakkalda para geçmiyor

Afyonkarahisar'ın Hocalar İlçesi'ne bağlı Yağcı Köyü'nün muhtarı 49 yaşındaki Nazmi Öztürk'ün 20 yıldır işlettiği bakkalda, nakit para yerine takas usulüyle alışveriş yapıyor. Parasız alışverişten hem bakkal hem de köylüler memnun

Hocalar İlçesi’ne bağlı Yağcı Köyü’nde iki dönemdir muhtarlık yapan, evli ve 3 çocuk babası Nazmi Öztürk, aynı zamanda 45 haneli ve 200 nüfuslu köyün tek bakkalı. 29 yaşından beri köy bakkalını işleten Öztürk, alışverişte para yerine ağırlıklı olarak mal takasını kullanıyor.

Haberin Devamı

20 yıllık bakkal Nazmi Öztürk, kendisinden mal almaya gelenlere satışı para yerine buğday, arpa, fasulye, arpa, yumurta veya tavuk karşılığında yapıyor. Nazmi Öztürk, kimsenin zarar etmemesi için takas edilecek malın piyasa değerini belirledikten sonra satışı gerçekleştiriyor. Takas usulü satışın köylüler tarafından çok kabul gördüğünü belirten Nazmi Öztürk, çocukluğunda köylerinde bakkal olmadığını ve alışverişin at sırtında dolaşan seyyar bakkallardan yapıldığını söyledi. Seyyar bakkalların ise köylülere sattıkları mal karşılığında para yerine eşya aldığını anımsatan Öztürk, kendisinin de bunlardan esinlenerek aynı usulle satış yapmaya başladığını kaydetti.

5 KİLO BUĞDAYA GETİRENE 1 KİLO ŞEKER

Haberin Devamı

Köy halkının tarım, hayvancılık ve ormancılık yaparak geçimini sağladığını vurgulayan Öztürk, "Köylülerde her zaman para olmuyor. Ancak ihtiyaçlarını da karşılamaları gerekiyor. Ben de sattığım mal değerinde onlardan para yerine mal alıyorum. Bu şekilde alışveriş yapılmasını sağlıyorum" dedi.

Yıllardır takasla işlerin yürüdüğünü ve sorun yaşamadığına değinen Öztürk, takas usulünü verdiği örneklerle şöyle anlattı: "Çay şekeri almak isteyen birisi parası yoksa bana, buğday ya da kuru fasulye getiriyor. Ben, getirilen ürünün pazardaki kilogram fiyatını söylüyorum. Ondan sonra alışverişi yapıyoruz. Çay şekerinin kilosu 3 lira. Buğdayın kilosu ise 60 kuruş. Yani 1 kilo şeker için 5 kilo buğday alıyorum." Köyde takas için belli başlı ürünlerin getirildiğine değinen Öztürk, "Takas için köyde yetiştirilen, buğday, arpa, yumurta, tavuk, fasulye gibi ürünler kullanılıyor. Bu ürünlerin pazar fiyatlarını her ay Sadıklı İlçesi’ndeki zahire pazarından öğreniyorum. Köylüler de bu fiyatları biliyor. Pazarda buğdayın kilogram fiyatı 65 kuruş. Ben 60 kuruştan alıyorum. Alışverişi bu şekilde yapıyoruz" diye konuştu.

ALDIĞI MALI SATARAK PARAYA ÇEVİRİYOR

Köylülerden aldığı malları da pazarda satarak paraya çevirdiğini kaydeden Öztürk, bu parayla yeniden bakkala mal aldığını söyledi. Amacının çok kazanmaktan ziyade ailesine bakmak ve bu eski geleneği yaşatmak olduğuna değinen Öztürk, "Köylünün her zaman nakit parası olmuyor. Parası yok diye mal vermemezlik yapmıyorum. Köylünün ihtiyaçlarını karşılıyorum" dedi.

Haberin Devamı

HER ZAMAN PARA OLMUYOR

Bakkaldan takas usulü alışveriş yapan 10 yaşındaki Kadir Öztürk, 1 kilosu 3 lira olan fasulye karşılığında 5 çikolata alırken, Mustafa Özcan ise getirdiği 15 lira değer biçilen canlı tavuk karşılığında 1 kilo çay ve 1 kilo şeker aldı. Uygulamanın kendileri açısından büyük bir avantaj olduğunu anlatan Mustafa Özcan, "Köyde her zaman paramız olmuyor. Takas usulü rahat rahat alışveriş yapıyoruz" dedi.

DHA