Anne olmak hemen her kadının hayallerinden biri. Oysa günümüzde değişen çevre koşulları, beslenme alışkanlıkları, hayat tarzı ve sosyal şartlar nedeniyle hamile kalabilmekte sıkıntılar yaşamak mümkün. Bunun başta gelen nedenlerinden biri de olumsuz faktörlerden en çok etkilenen yapılardan biri olan yumurtanın sayı ve kalitesinde problemler yaşanması. Yumurtanın hem kalitesini hem de sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve amino asitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı ve dengeli beslenerek hamile kalma şansını yüzde 80 oranında yükseltmek mümkün olabilir. Avokado Omega 3'ün yanında B5, B6 vitaminleri C, E ve K vitaminleri gibi vitamin türlerinin yanı sıra, potasyum, magnezyum, manganez, çinko, demir, fosfor ve bakır da bulundurur. Balık Omega 3’ün embriyoların tutunmasında ve yumurta kalitesini arttırmada önemi kanıtlandı. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları somon, sardalye ve hamsi gibi yüksek omega 3 içeren balıkları sofranızda haftada 2 kez mutlaka bulundurmanız gerektiğine dikkat çekiyor. Fındık, badem, ceviz Fındık, badem ve ceviz gibi kuru yemişler de yüksek omega 3 içerikleriyle beslenme listenizde mutlaka bulundurmanız gereken besinler arasında yer alıyor. Yumurta Kolin, inositol, A ve E vitamini bakımından zengin olan yumurta amino asit, yani protein değeri açısından da en faydalı besinlerden biri. Günde 1 ya da 2 yumurtayı istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Karaciğer Vücudumuzun detoks organı olan ve zararlı toksinlerden temizleyen karaciğer folik asit, inositol, kolin ve B vitamini içeriğiyle en faydalı gıdalardan biri olarak belirtiliyor. Ayrıca çok iyi de demir kaynağı. Karaciğeri haftada 2 kez tüketmeniz yumurta kaliteniz için çok faydalı olacaktır. Süt ve süt ürünleri Süt ve süt ürünleri protein ile kalsiyumdan oldukça zenginler. Bunun yanı sıra sütün yağındaki fosfolipidler hücresel aktiviteyi ve hücre zarını koruyorlar. Sütü tek başına içmek yerine sütten elde edilen ürünleri tercih edin. Bunun nedeni ise yoğurt ve türevlerinin ayrıca probiyotik içerikleri sayesinde bağışıklık sistemi ile bağırsak faaliyetlerinde de fayda sağlamaları. Eğer fazla kilonuz yoksa özellikle yoğurt, ayran, kefir ve beyaz peynirin yağlı olanlarını tercih edin. Yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı oluyorlar. Besin değerlerini yitirmemeleri için yeşil sebzeleri buharda ya da haşlanmış olarak pişirmeye özen gösterin. Eğer çiğ tüketecekseniz mutlaka bol suyla çok iyi yıkamalısınız. Bu önerilere dikkat! Uygunsuz koşullarda hazırlanmış hazır konserve ve paketlenmiş gıdaların toksik etki yaratma potansiyelleri var. Bisphenol A içerdikleri için plastik şişedeki su ve hazır içeceklerin de embriyotoksik etkileriyle embriyo sağlığı açısından zararlı olabileceği yönünde görüşler yoğunlaşıyor. Bu nedenle yiyeceklerinizi evde hazırlamaya ve su ile diğer içecekleri cam şişe ya da sürahide muhafaza etmeye özen gösterin. Sigara ve alkolden keinlikle uzak durmaya özen gösterin. Hamileyken embriyoya zarar vermesinin dışında yumurta kalitesini düşürüp hamile kalmanızı zorlaştırır. Bol su için!Günde 1,5-2 litre su içmek ve açık havada yürüyüş yapmak da hormonlar ile hücre sağlığının yanı sıra alınan besinlerin de daha etkin olmaları için gerekiyor.