Sağlık Bu cisimler akciğerden çıkarıldı

Bu cisimler akciğerden çıkarıldı

Paylaş
Bu cisimler akciğerden çıkarıldı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, cerrahi müdahale ile akciğerlerden çıkarılan cisimler hakkında bilgi verirken yaşlılarda daha çok takma diş ve protez parçalarının yutulduğunu söyledi

Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, Sivas’ta son 5 yılda yetişkin ve çocukların boğazına kaçan 700 kadar yabancı cismi insanların nefes borusu ve akciğerinden başarıyla çıkardıklarını belirtti. Nefes borusuna yabancı cisim kaçırmanın hafife alınacak bir konu olmadığını belirten Prof.Dr. Melih Kaptanoğlu, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Yutmalar yaş gruplarına göre değişiyor. Biz yutulanları iki gruba ayırıyoruz; Organik, inorganik diye. Organikler tabiat kaynaklı oluyor. Bunlar meyve çekirdekleri, çekirdek kabukları, baklagiller, kuru yemişler gibi şeyler. Bir de inorganik denilen şeyler var. Bunları daha çok okul çağındaki çocukların nefes borularına kaçıyor. Bunların içinde en tehlikeli olanı kalem kapakları. İki ucu açık olan kapaklar nefes borusuna kaçtığı zaman ortadaki delik vasıtasıyla hasta zor da olsa soluyabilir. Ama deliksiz kapaklar kaçtığı zaman çocukların soluk borularını tıkayabiliyor. 1 ila 3 yaş arasındaki çocukların nefes borularına kaçırdıkları cisimler oluyor. Bu yaşlardaki çocuklar buldukları her şeyi ağızlarına götürüyorlar. Bunlar oyuncak parçaları da olabiliyor. Bunlar da nefes borularına kaçınca ciddi sıkıntılar ortaya çıkarıyor."

Haberin Devamı

TOPLU İĞNE SIK GÖRÜLÜYOR

Nefes borusuna toplu iğne kaçırılması olayı ile sık karşılaştıklarını belirten Prof.Dr. Kaptanoğlu, çıkarılan toplu iğne sayısında Sivas’ın ilk sırada geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türbanda kullanılan toplu iğne genelde genç kızlarda sık görülüyor. Çocuklar 12 yaşından itibaren olgunlaşıyor ve türban takmaya başlıyor. Takarlarken de türbanı 4-5 yerinden iğneliyorlar. Genç oldukları için biraz da dikkatsiz oluyorlar. İğneleri ağızlarına alıyorlar. 3-4 iğneyi ağızlarına alıp, bu durumda bir de birleri ile konuşup, şakalaşırken, öksürürken veya gülerken bu iğneler aniden ciğerlerine kaçıyor. Türban takılmasına karşı değiliz. Fakat türbanların cırt cırtlı modelleri icat edilebilir. Hem sağlık açısından hem de pratiklik açısından daha kolay olabilir. Yutulan bu iğnelerin bir de ’iyisi’ ve ’kötüsü’ var. Çin malı olanlar da var. Toplu iğne çıkarılırken nefes borusuna saplanıyor. Bunları nefes borusundan eğip öyle çıkarıyoruz. Çin malı olan iğnelere bunu yaptığımız zaman topuzları çıkıyor. İğneyi çıkarıyoruz, sonra da topuzunu çıkarmak için büyük çaba harcıyoruz."

Kaptanoğlu, yaşlılarda daha çok takma diş ve protez parçalarının yutulduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Halife YALÇINKAYA/SİVAS, (DHA)