Gündem Bu da 'TRT El Türkiye'

Bu da 'TRT El Türkiye'

Paylaş
Bu da 'TRT El Türkiye'

Arapça yayın yapacak TRT El Türkiye'nin açılışı Başbakan'ın da katılımıyla yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arapça yayın yapacak TRT El Türkiye kanalının açılışı amacıyla Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen törende, davetlileri ve televizyon başındakileri Arapça ve Türkçe selamlayarak konuşmasına başladı. Türkiye ile Araplar arasında yeni bir gönül köprüsü oluşturacak TRT El Türkiye kanalının, Türkiye'ye, tüm Arap dünyasına, tüm izleyicilere hayırlı olmasını temenni ettiğini belirten Erdoğan, kanalın kuruluşunda emeği geçenleri, tüm çalışanları tebrik etti.

Haberin Devamı

'ET İLE TIRNAK GİBİYİZ'

"Türkler ile Araplar bir elin parmakları gibidir. Türkler ile Araplar et ile tırnak gibidir. Bu topraklarda bizim mazimiz bir. Biliniz ki, istikbalimiz de bir. Tarih boyunca Cibuti sevindiğinde, Abu Dabi sevindi, Sana, Muska, Doha, Rabat, Tunus, Rabat, Cezayir, Trablus sevindiğinde emin olunuz ki, İstanbul da sevinmiştir, Ankara da İzmir de Mardin de Konya da Kayseri de sevinmiştir. Kudüs hüzünlendiğinde, Beyrut hüzünlendiğinde Hartum, Kuveyt, Mogadişu, Manama ve Moroni hüzünlendiğinde inanın İstanbul, Şanlıurfa, Kayseri de hüzünlenmiştir. İstanbul'un kaderi Kahire'nin, Beyrut'un, Şam'ın, Bağdat'ın, Amman'ın, Mekke ve Medine'nin, elbette ki Küdus ve Gazze'nin kaderinden ayrı değil. Yakın tarihte aramıza sınırlar çizilmiş olabilir. Ülkelerimiz arasına mayınlar döşenmiş olabilir. Aramıza görünmez setler, görünmez duvarlar çekilmiş olabilir. Biz bunların hepsini aşacak güce, aşacak iradeyi sahibiz. Kardeşleri birbirinden ayırmaya, kardeşlerin arasına nifak sokmaya, kardeşlerin arasına fesat tohumları ekmeye hiç kimsenin gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir. Türkiye olarak yüzümüz Batı'ya dönük olsa da sırtımızı asla ve asla Doğu'ya dönük değildir."

Haberin Devamı

ORTAK KÜLTÜRE VURGU

Türkler ile Arapların ortak atasözlerine vurgu yapan Erdoğan, "Bizler Anadolu kültürümüzde, 'Ev alma komşu al' deriz. Bu noktada Arap kardeşlerimizin de aynı hassasiyetle Arapçanın en güzel sözlerinden biri de 'Ev alma komşu al' anlamına gelir. Yine sizlerin ve bizlerin ortak medeniyetimizin önemli bir ilkesi de şudur: 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir.' Bu evrensel ilkeden hareketle Türkiye olarak tüm komşularımızla bölgemizdeki tüm ülkelerle barışı, dayanışmayı ve refahı, iş birliğini arttırmak için çalışıyoruz. Arap liderlerinin de bizim bu hissiyatımızı paylaştıklarını görmekten dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz.

'MASUM ÇOCUKLARIN KATLEDİLMESİ GÖZ YUMMAYIZ'

İstanbul'un kaderinin Kudüs, Gazze, Mekke ve Medine'nin kaderinden farklı olmadığını belirten Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın neresinde olursa olsun, masum çocukların, masum insanların katledilmesi göz yummayız, yumamayız. Feryatlarına kulak tıkayamayız, nasıl Haiti için yüreklerimizi birleştirdiysek, Gazze yanarken, medeniyetimiz Kudüs üzerinde kara bulutlar dolaşırken biz buna tepkisiz kalamayız."

Haberin Devamı

Erdoğan, sözlerinin sonunda Türkçe ve Arapça "TRT El Türkiye hayırlı olsun" dedi.

DHA