Hakan Çelik Bu düşmanlığın ağır bedeli olur
HABERİ PAYLAŞ

Bu düşmanlığın ağır bedeli olur

Haberin Devamı

Almanya’da Türkiye konusunda tam bir akıl tutulması yaşanıyor. Seçimlere çok az bir zaman kala siyasi parti liderleri Türkiye karşıtı söylemleri neredeyse düşmanlık boyutuna taşıdılar. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz önceki akşam Alman kanallarından ortak yayınlanan TV düellosuna katıldı. Programı Deutsche Welle’den takip ettim ve gerçekten hayretler içinde kaldım. Program Türkiye ile başladı ve Türkiye ile bitti diyebilirim. Merkel ve Schulz Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakere sürecinin bitirilmesi için girişimde bulunacaklarını ilan ettiler.


Almanya’nın Türiye’deki demokrasinin durumu yada tutuklu durumda bulunan vatandaşları konusunda hassasiyet göstermesini anlayabilirim ama mesele bununla sınırlı değil. Almanya’da açıkça Erdoğan ve Türkiye düşmanlığı yapılıyor. Alman basını ve siyasetçileri yangına körükle gidip bu konular üzerinden aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürecek bir dil kullanıyor. Son birkaç yıl içinde Der Spiegel, Bild ve diğer yayın organlarında kapaklarda veya birinci sayfalarda sürekli Erdoğan ve Türkiye vardı. Alman devleti Türkiye’nin terörle mücadelesi konusunda en küçük yardımda bile bulunmuyor. Hatta bunun ötesinde Alman devlet kurumlarında PKK’ya duyulan sempati açıkça dile getiriliyor, Türkiye DEAŞ’a yakın gibi gösterilip YPG’ye verilen silah desteği meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin başına bela olan diğer terör örgütü FETÖ konusunda da Almanya’nın tutumu aynı. FETÖ sorgulamalarından kaçanların çoğunun sığınma başvuruları kabul edildi, Türkiye’nin FETÖ’ye ait malvarlıklarına el konulması talepleri de kabul görmedi.



Almanya bunlarla sınırlı kalmayıp Türkiye ile ilişkilerde derin yara açacak adımlar atıyor. Eğer Merkel ve Schulz gerçekten söyledikleri gibi Türkiye ile AB ilişkisini kesmeye kalkarlarsa bunun vahim sonuçları olacak. Diğer taraftan Türkiye’deki projelere kaynak aktaran Dünya Bankası kredilerini de durduma tehdidinde bulunuyorlar. Seçim heyecanı ve ihtiraslarıyla hesap edemedikleri birşey var, Türkiye’ye siyasi ve ekonomik zarar verip AB yolunu kapattıklarında Avrupa daha güvenli ve istikrarlı bir yer haline mi gelecek? Hayır. Türkiye yalnızlığa itilir ve bunun sonucunda istikrarsızlaşırsa en ağır bedeli Avrupa ödeyecektir. Maalesef gerçek bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder