Ekonomi Bu fabrikanın işçileri intihar ediyor

Bu fabrikanın işçileri intihar ediyor

Paylaş
Bu fabrikanın işçileri intihar ediyor

Teknoloji çevrelerinin etkili yayınlarından ABD'li Wired dergisi Mart sayısında sürekli intiharlarla gündeme gelen “Foxconn” fabrikasını kapak yaptı

Apple, HP, Dell, Sony Ericsson, Cisco gibi dünyanın önde gelen teknoloji markaları için üretim yapan Tayvan şirketi Foxconn’da çalışma şartlarından dolayı bugüne kadar 11 intihar vakası yaşandı. Son olarak Türkiye’de HP için fabrika kurarak Çorlu’da üretime başlayan Foxconn’un Schenzen’deki 420 bin çalışanı, fabrika kompleksi içinde yaşıyor. Şirket düşük maaş ve ağır çalışma koşulları yüzünden eleştiriliyor. Foxconn yönetimi sürekli olarak daha fazla ölümün meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınacağını duyuruyor.

Haberin Devamı

'ARAYAN VİCDANINIZ'

Wired dergisi, “1 milyon işçi, 90 milyon iPhone, 17 intihar” başlığıyla yayımlandı. Çalışma koşullarının insanlık dışı olarak nitelendirildiği fabrikada yüksek binaların çevresine çekilen 1.5 milyon metrekare ağa dikkat çekildi. Bunun sebebinin yeni intiharların önüne geçmek olduğu vurgulandı. Konuyla ilgili haberde kullanılan iPhone görüntüsünde ise “Vicdanınız arıyor” başlığı yer aldı. Bu yolla gelişmiş ülkelerde yaşanan teknoloji çılgınlığına dikkat çekilirken, bu hıza yetişmek için adeta sınır tanımayan fabrikalar eleştirildi.