Beden Sağlığı Bu gene çok dikkat!

Bu gene çok dikkat!

Paylaş
Bu gene çok dikkat!

DNA hasarını onaran "BRCA 1" genindeki mutasyon, erken dönem meme ve yumurtalık kanserinin habercisi olmasının yanında, kısırlıkla da ilişkili

ABD’de yumurtalık nakli çalışmalarıyla tanınan Türk bilim insanı Prof. Dr.Kutluk Oktay ve ekibinin, meme kanseri hastalığı bulunan 126 kadın üzerinde yaptığı bir çalışma, BRCA 1 genindeki mutasyonun, kadınlarda yumurta rezervindeki erken dönem azalmayla bağlantısı olduğunu ortaya koydu.

Saygın bilim dergilerinden Journal of Clinical Oncology’de de yayımlanan çalışmada ortaya çıkan veriler, infertilite (kısırlık) ile meme ve yumurtalık kanseri riskleri arasında bağlantı olduğuna ilişkin ipucu verdi.

New York Medical College Westchester Medical Center Üreme Sağlığı Departmanı Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, kemoterapi ve bundan kaynaklanabilecek menopoz öncesinde üremenin korunması amacıyla merkeze başvuran ve geçmişinde kısırlık öyküsü bulunmayan 126 meme kanserli kadın üzerinde uyguladıkları tedavi sırasında ilginç bir sonuca ulaştıklarını söyledi.

"DÜŞÜK YUMURTA REZERVİ OLASILIĞI 38 KAT ARTIYOR"

Kanser tedavisi süresince yumurtalık dokuları dondurulacak hastalara östrojen düzeyini düşük tutan ve yumurtayı uyardığı bilinen letrozol adlı ilacı kullandıklarını, ancak özellikle bazı genç hastalardaki rezervlerde beklenmeyecek kadar düşük yanıt aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Oktay, bunun nedenini araştırırken, bu hastaların çoğunluğunda BRCA 1 genindeki mutasyona rastladıklarını belirtti.

İKİ BİN KİŞİDE BİR GÖRÜLÜYOR

BDCA 1 genindeki mutasyonların genel popülasyonda iki bin kişide bir görüldüğünü, ancak bunun bazı genetik gruplarda yüzde 2,5’a kadar çıktığını belirten Prof. Dr. Oktay, İsrail’de bunun yüzde 2,5 olduğunu, her 40 kişiden birinde görülebildiğini bildirdi.

"ERKEKLER DE RİSK ALTINDA"
BRCA 1 genindeki mutasyonun, prostat kanseri ve melonoma denilen cilt kanseriyle de bağlantılı olduğunu bildiren Oktay, sperm sayısı düşük bazı erkekler için de bu durumun söz konusu olabileceğini, gen mutasyonu görülen farelerde sperm üretiminin durduğunun belirlendiğini, ancak çalışmalarının şu an için sadece kadınlarla ilgili olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı