Dünya Bu haber dünyayı ayağa kaldırabilir

Bu haber dünyayı ayağa kaldırabilir

Paylaş
Bu haber dünyayı ayağa kaldırabilir

Pentagon, Afganistan'da süper zengin bir maden yatağı keşfetti

Amerikalı jeologlar ve Pentagon ekiplerinin Afganistan’da, ülkeyi dünyanın en kârlı madencilik merkezi haline getirebilecek büyük bir maden zenginliği keşfettikleri bildirildi.

New York Times’ın haberine göre, Amerikalılar Afganistan’da aralarında demir, bakır, altın, kobalt ile lityum gibi kritik sanayi metallerinin bulunduğu yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden kaynağı keşfettiler.

Gazetenin haberinde, bir Pentagon iç yazışmasında, Afganistan’ın "Lityumun Suudi Arabistan’ı" olabileceği ifadesinin yer aldığı belirtiliyor.

Lityum, dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarının pillerinde kullanılıyor.

ARAŞTIRMALAR 2006'DA BAŞLADI



Haberde, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun Afganistan’ın maden kaynaklarını 2006’da havadan araştırmaya başladığı bildirildi. Amerikalılar bu araştırmalarında, Afganistan’ın Sovyetlerin işgali sırasında Sovyet uzmanlarca toplanmış verilerden yararlandılar.

Geçen sene de bir Pentagon görev gücü Afganistan’a gelerek jeologların bulgularını inceledi. Amerikalı maden uzmanları da araştırmayı değerlendirirken, Afgan yetkililerine konuyla ilgili bilgi verildi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Petraeus, "Burada şaşırtıcı bir potansiyel var. Kuşkusuz birçok belirsizlik var, ancak bunun potansiyel olarak çok çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

AA

2

Haberin Devamı