Beden Sağlığı Bu hastalık 1 milyonda 60 kişide var

Bu hastalık 1 milyonda 60 kişide var

Paylaş
Bu hastalık 1 milyonda 60 kişide var

Prof. Dr. Bayram: Akromegali, yılda 1 milyonda 60 kişide görülüyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Bayram, beynin merkezinde bulunan hipofiz bezinden fazla büyüme hormonu salgılanmasından ortaya çıkan ‘akromegali’ hastalığının, el, ayak, çene, burun gibi vücut uzuvlarının aşırı büyümesine neden olduğunu söyledi.

Hastalığın yavaş ilerlediğini belirten Prof. Dr. Bayram, “Akromegali, dünyada yılda 1 milyonda 60 ile 100 kişide görülür” dedi. Prof. Dr. Fahri Bayram, “Bize en çok hasta getirenler genelde o hastalığa sahip olan insanlar oluyor.

Bu yüzden akromegali hastalığına hastaların teşhis ettiği hastalık diyebiliriz” diye konuştu. Prof. Dr. Bayram, hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda fazla büyüme hormonu salgılanmasına neden olan tümörün ameliyatla beyinden çıkarılarak hastanın sağlığa kavuşturulabildiğini, geç teşhis durumunda ise ameliyatın ardından ömür boyu ilaç kullanma riskinin çok fazla olduğunu belirtti.

Hastalığın yavaş ilerlediğini belirten Prof. Dr. Fahri Bayram, “Seyrek görülen bir hastalıktır. Dünyada yapılan bir incelemede, hastalık başladığından teşhis konulana kadar geçen sürenin 7 yıl olduğu belirlenmiştir” dedi.

‘HASTALIK 40 VE 50'Lİ YAŞLARDA ZİRVE YAPIYOR’

Akromegalili hastalığının genelde her yaş grubunda görülebildiğini, ancak 30 yaşından sonra hastalığın görülme sıklığının daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram, “30 yaşından önce görülenler genetik ve ailevidir.

Genetik nedenler yüzde 5 oranlarında. Bu hastalık 40'lı ve 50'li yaşlarda zirve yapıyor” diye konuştu.

KAYSERİ, (DHA)

Haberin Devamı