Beden Sağlığı Bu hastalık çat kapı geliyor

Bu hastalık çat kapı geliyor

Paylaş
Bu hastalık çat kapı geliyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Egemen İdiman, Multipl Skleroz (MS) hastalığının, hastalıktan öte sosyal bir olgu olduğunu söyledi

İzmir Multipl Skleroz Derneği tarafından Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye'nin de katıldığı panelde konuşan DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Egemen İdiman, dünyada 2.5 milyon MS hastasının bulunduğunu açıkladı.

Prof.Dr. İdiman, “Türkiye'de ise tanısı konulmuş 35 bin MS hastası bulunuyor. Ancak tanısı konmuş hastalar kadar da herhangi bir tanı konmamış hastaların olduğu biliniyor” diye konuştu.

Batılı ülkelerde bu hastalığın iyi bilinmesine rağmen Türkiye'de yeterli bilincin oluşmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Egemen İdiman, “Binlerce ailenin MS hastalığı sorunuyla karşı karşıya olduğunu düşünürsek, MS hastalıktan öte sosyal bir olgudur” diye konuştu.

‘BİR GÜN ANSIZIN GELEBİLİR’


MS hastalığının özellikle 20- 40 yaş arasındaki genç insanları etkilediğini kaydeden Prof.Dr. İdiman, hastalığın ömür boyu sürdüğünü ve engelliliğe de yol açabileceğini söyledi. Hastalıkta tanı konulabildiğini ancak beyin ve omurilikte ne zaman başladığının belirlenemediğini Prof.Dr. Egemen İdiman, şunları söyledi:

“Bir gün ansızın bize ne düşündüğümüzü hiç sormadan ‘çat kapı’ geliverir. Bazen bizi sinsice tuzaklarla yakalar. Onu farketmeyiz ya da görmezden geliriz. Ne zaman başlar? ‘Sen beni görmezden geldin ama ben çok zamandır seninleyim' der. Ya da ‘Ben geldiğimi şimdi haber verdim ama ne zaman geldiğimi kimse bilemez’ der. Ancak belirtilerini dikkatle takip edebilirsek bu hastalığa karşı önlemlerimizi alabiliriz.”

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye ise MS gibi önemli hastalıkların erken tanısının hayati olduğunu vurgulayarak gençleri ve öğrencileri bu konularda bilinçlendirmek için yürüttükleri çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

MS'İN BELİRTİLERİ

Tek gözün bulanık görmesi, çift görme, uyku hali, baş dönmesi, bulantı ve kusma, denge ve konuşma bozukluğu, alkollü gibi yürüme ve konuşma, uyuşma, karıncalanma, elektriklenme, güç kaybı, kasılmalar.

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)

Haberin Devamı