Beden Sağlığı Bu hastalık her 10 kadından 1'inde var!

Bu hastalık her 10 kadından 1'inde var!

Paylaş
Bu hastalık her 10 kadından 1'inde var!

Değişen dünyayla birlikte değişen alışkanlıklarımızla bir nevi kendimizin yarattığı ve her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromu giderek artış gösteriyor. Öyle ki, çok genç yaşlardaki kadınlarda ve çocuklarda görülebilen polikistik over sendromu, tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebiliyor. Çağın ciddi problemi olan bu hastalığı ve hastalığa dair tüm detayları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan sizler için anlattı.

Polikistik over sendromu (PKOS), yumurtalıklarda irileşme ve birçok küçük kist oluşumu ile karakterize olup kişide bir takım hormonal problemlere zemin hazırlayan ve günümüzde nedeni kesin olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Polikistik over sendromu, kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Üreme çağındaki kadınların %15-20’sinde görülür.

Haberin Devamı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS) NEDEN OLUŞUR?

PKOS, belli bir nedene bağlı olarak görülmese de pek çok uzman genetik faktörlere bağlı olarak görüldüğü konusunda hem fikirdir. Polikistik over sendromu olan kadınların çoğunun annesinde ya da kız kardeşinde de aynı şikâyete rastlandığı saptanmıştır. Polikistik over sendromunda ana problemlerden birinin hormonal dengesizlik olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığı olan kadınlarda yumurtalıklar normalden daha fazla androjen hormonları üretir. Androjen hormonları erkeklik hormonlarıdır ancak kadın vücudunda da üretilir. Bu hormonların seviyesi kadın vücudunda normalden daha yukarı çıktığında yumurtalıklarda yumurtaların gelişimini ve dışarıya atılmasını olu