Beden Sağlığı Bu ilaç artık 1600 euro

Bu ilaç artık 1600 euro

Paylaş
Bu ilaç artık 1600 euro

Kemik iliği naklinden sonra kullanılan ilacın fiyatı, dağıtıcı firma tarafından 25 eurodan 1600 euroya çıkartıldı

Kemik iliği naklinden sonra kullanılan ilacın fiyatı, dağıtıcı firma tarafından 25 eurodan 1600 euroya çıkartıldı. SGK eczanelere hâlâ 25 euro ödediğinden, kalan yük hastaların omzuna biniyor.

Haberin Devamı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ruhsatı bulunmayan ve sadece TEB aracılığıyla temin edilebilen ilacın, SGK tarafından eski fiyatından geri ödendiğini ifade etti. "Hastaların, aradaki fahiş farkı cebinden ödemek zorunda kaldığını" vurgulayan Özel, şunları kaydetti:

“Bu farkı ödeyemeyen çok sayıda hastanın sağlığı risk altında! TEB olarak Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçların Sağlık Bakanlığı izniyle yurt dışından getirilmesi görevini üstlenmiştik. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanından getirdiğimiz ilaçları, hastalarımızın evlerine ya da tedavi gördükleri hastanelere ulaştırıyoruz.

SATIŞTA TEKELLEŞME

Ancak kimi zaman bizim dışımızda gelişen çeşitli nedenler, bazı ilaçların temin edilmesi ya da ücretsiz olarak hastaya verilmesini engellemektedir. Örneğin şu günlerde, kemik iliği naklinden sonra kullanılan 'Prociclide' isimli ilacın fahiş fiyat artışı nedeniyle hastaya verilememesi sorununu aşmaya çalışıyoruz. Eylül 2010'a kadar fiyatı 25 euro olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ithal izni verilen ilacın geri ödemesi bu fiyattan yapılıyor ve hastalarımız tarafından ücret ödenmeden kullanılıyordu.

Eylül 2010'dan itibaren aynı ilacın fiyatı dağıtıcı firma tarafından 1600 euroya yükseltildi. İlacın dünyada tek dağıtıcısı olması ve satışta tekelleşmenin oluşması nedeniyle firma bu fahiş zammı yapabildi. Bunun üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu, ilacın geri ödemesini eski fiyatından yapmaya devam etti, aradaki 65 katlık fahiş artışı ise hastalar artık cebinden ödemek zorunda.”

Haberin Devamı

“İLACI, YAKLAŞIK 30 HASTA KULLANIYOR”

Türk Eczacıları Birliği olarak, ilaçta tekelleşmenin önünü açan “patent uygulamasına” karşı çıktıklarını belirten Özel, “Jenerik ilaç üretiminin ve yerli ilaç sanayinin desteklenmesi, ilaç pazarında ilaç üreticilerinin ve dağıtım kanallarının oligopol bir yapıya bürünmesinin engellenmesi gibi konulardaki ısrarımızda, ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha anlaşıldı. Ancak bizler haklı olmak değil, halk sağlığını korumak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Özel, hastaların mağduriyetinin önüne geçebilmek için SGK düzeyinde her türlü girişimde bulunduklarını ve bulunmaya da devam edeceklerini bildirdi.

TEB İthal İlaç Birimi tarafından Türkiye'de ruhsatı olmadığı için getirtilen bu ilacın, yaklaşık 30 hasta tarafından kullanıldığını ifade eden Özel, maddi durumu iyi olmayan ve aradaki artışı cebinden ödeyemeyen hastaların tedavi olamayacaklarını belirtti.

AA