Gündem Bu kadarına da pes

Bu kadarına da pes

Paylaş
Bu kadarına da pes

Kırmızı bültenle aranan Cafer Erçakmak'ın “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” yerine yanlışlıkla" Terörle Mücadele Suçu" kapsamında yargılanması yanlışlığı düzeltildi

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen aydınların kaldığı Madımak Oteli gericiler tarafından ateşe verilmiş ve 37 kişi katledilmişti. Açılan davada 34 kişi müebbet hapse mahkum edilmişti.

Haberin Devamı

Aralarında olayların baş sorumlusu ve kışkırtıcısı Cafer Erçakmak’ın da bulunduğu 7 firari sanığın davası 17 yıldır sürüyor. Firari sanıklar bir türlü yakalanamazken ortaya çıkan skandallar vicdanlarda derin yaralar açmıştı.

FRANSA'YA KAÇTI

Katliamın ardından Fransa’ya kaçtığı belirlenen Cafer Erçakmak için sadece memlekeki Sivas’ta arama yapılmıştı. Cafer Erçakmak arandığı dönem olan 26 Mayıs 1998’e kadarki 5 yılda SSK’dan emekli maaşı almıştı. Firari sanıklardan İhsan Çakmak ise arandığı dönem olan 27 Temmuz 1999’da Sivas Altınyayla Belediyesi’nde evlenmiş, 22 Mayıs 1997’de askere gitmiş, doğan çocuğunu nüfusa kaydettirmiş, 2000’de de emniyetten ehliyet almıştı.

Mahkeme 1995’de Fransa’da yaşadığı kesinleşen Cafer Erçakmak hakkında ‘Terörle Mücadele Kanununa Muhalefet’ suçundan uluslararası yakalama emri olan kırmızı bülten çıkarmıştı. Bu kararı emsal alan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de 18 Eylül 2009’da Cafer Erçakmak’ın aynı ceza maddesinden aranmasına karar vermişti. Ancak mahkeme, kırmızı bültende bir hata yaptığını fark etti.

Haberin Devamı

İADESİ MÜMKÜN DEĞİLDİ

Buna göre kırmızı bülten, Cafer Erçakmak’ın yargılandığı “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” yerine yanlışlıkla "Terörle Mücadele Suçu" kapsamında çıkarılmıştı. 28 Ekim’de ara karar veren mahkeme yanlışı düzeltti. Mahkemenin düzelttiği hata bir başka gerçeği ortaya çıkardı. Uluslararası sözleşmelere göre suçlunun alacağı ceza 5 yıldan az ise iadesi mümkün değil. Eğer mahkeme bu hatayı fark etmeseydi ‘Terörle Mücadele Suçu’ kapsamında aranan Cafer Erçakmak’ı Fransa yakalasa dahi 5 yıldan az ceza alacağı gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmeyecekti.