Gündem Bu kadarına da pes!

Bu kadarına da pes!

Paylaş
Bu kadarına da pes!

Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak yurt dışına çıkış yapmak isteyen Çek Cumhuriyeti plakalı minibüste, kutuların içine gizlenmiş 48 türe ait 6 bin 14 ölü böcek bulundu

Olayla ilgili aralarında biyolog ve profesörün de bulunduğu Çek Cumhuriyeti’nden 6 kişi gözaltına alındı. Bilimsel amaçlı kullanılacağı belirtilen bu böceklerin, bilirkişi heyetinin düzenlediği raporda, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinin kuzeyi kısmından toplandığı ve maddi değerinin 500 bin lira olduğu belirtildi.

Yabancı bir grubun Türkiye’nin çeşitli bölgesindeki çeşitli böcek türlerini yurt dışına izinsiz çıkarabilecekleri ihbarı alan gümrük muhafaza ekipleri, Kara Kapıları Taşıt Takip Programı yardımıyla tüm sınır kapılarını plakası belirlenen minibüs üzerine uyardı ve önlemler aldı. Geçen hafta Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanarak yurt dışına çıkış yapmak isteyen Çek Cumhuriyeti vatandaşı E.H. yönetimindeki HOK 1477 plakalı minibüs, gümrük sisteminin ikaz vermesi üzerine Edirne Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından incelemeye alındı. Minibüste yapılan detaylı aramada, kutu, küçük plastik tüpler ve boş şurup şişeleri içinde çok sayıda ölü böcek tespit edildi.

Böcekler konusunda bilgisi bulunmayan ekipler, uzman görüşüne başvurmak için Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden destek istedi. Üniversite öğretim görevlileri Doç.Dr. Zuhal Okyar, Doç.Dr. Murat Yurtcan ve Uzman Dr. Volkan Aksoy’dan oluşan bilirkişi heyeti, yaptıkları incelemede toplam 48 türe ait 6 bin 14 böcek tespit etti. Böceklerin çoğunun ‘Coleoptera’ familyasına ait olan ve halk arasında uğur böceği, kara fatma, geyik böcekleri olarak bilinen türleri, ’Heteroptera’ familyasına ait süne, kımıl, ağustos böceği türleri, ’Diptera’ familyasına ait sinek türleri ve ’Hymenoptera’ grubuna ait arı türleri olduğu süren titiz bir çalışmanın ardından belirledi.

DEĞERİ YARIM MİLYON LİRA

Bilimsel çalışma için izinsiz olarak ülkeden çıkartılan böcek türlerinin etil asetat emdirilmiş talaşlı saklama kaplarında öldürüldüğü ve stoklandığı belirtildi. 3 bilim insanının bilirkişi raporunda, söz konusu böceklerin maddi olarak değerinin ise 500 bin liralık gümrük değeri olduğu kaydedildi.

KAÇIRANLAR ÖĞRETİM GÖREVLİSİ



Olayla ilgili gözaltına alınan sürücü E.H. ile Çek Cumhuriyeti uyruklu K.M., A.M., P.H., T.R. ve J.M.’nin biyalog, profesör ve böcekler konusunda ilgi alanı çalışması yapan öğretim üyeleri ve uzmanlar olduğu bildirildi. Verdikleri ifadelerinde suçlamaları kabul eden şüpheliler, böcekleri 1.5 ayda topladıklarını ve bilimsel araştırma için ülkelerine götüreceklerini söyledi. El konulan böcekler, Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Entomoloji Müzesi’nde korumaya alındı.

İfadelerini ardından adliyeye sevk edilen 6 Çek Cumhuriyeti vatandaşı serbest bırakıldıktan sonra sınır dışı edildi. Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Yurtcan, bilimsel amaçlarda olsa izinsiz toplanması uygun olmadığnı söyledi. Yurtcan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizi bilirkişi olmamız için gümrükten çağırdılar. Kapıkule’de inceleme yaptık. Çek Cumhuriyeti’nden bilim adamları olduklarını söyleyen kişilerin topladığı, farklı gruplara ait 6 bin 14 adet böcek yakalandığını tespit ettik.

Türkiye gen kaynağı açısından çok zengin bir ülke. Bu da dünyadaki bir çok bilim adamının iştahını kabartıyor. Bu nedenle bizim ülkemizi seçmişler. Topladıkları böcekler orman yararlısı gruplar. Bu kişiler böceklerin uzmanı olduklarını ve bilimsel kitap yazacaklarını söylediler. Materyal bilimsel amaçlarda olsa da bu böcekleri izinsiz toplanması uygun değil. Ben yurt dışı kaynaklı bir araştırma yaptığımda hem kendi ülkemden hemde gittiğim ülkeden mutlaka izin alıyorum."

TERS LALELER ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Geçen ay yine Kapıkule Sınır Kapısı’nda, dünyada sadece Erzurum Karayazı’da yetiştiği belirtilen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı yakalanmıştı. Soğanlara el konulurken, Hollandalılar serbest bırakılmıştı.


>> KELEBEK KAÇAKÇISI RUS ÇİFTİ KÖYLÜLER YAKALADI

2